ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Cum a transformat Kremlinul istoria într-o armă pentru a justifica agresiunea din Ucraina

Avatar

Publicat

pe

La începutul acestei luni, atunci când jurnalistul american Tucker Carlson l-a întrebat pe președintele Vladimir Putin despre motivele pentru care a invadat Ucraina, liderul de la Kremlin i-a ținut o prelegere de 20 de minute despre istoria Rusiei. Luat prin surprindere, omul de televiziune a fost bombardat cu date și nume care mergeau înapoi tocmai până în secolul al IX-lea.

Putin i-a oferit lui Carlson chiar și un dosar, ce conținea, potrivit spuselor președintelui, copii ale unor documente istorice care îi validează punctele de vedere și anume că ucrainenii și rușii au fost întotdeauna un singur popor, iar suveranitatea Ucrainei este doar o reminiscență nelegitimă din epoca sovietică.

Cunoscut drept „jurnalistul dictatorilor”, conservatorul american s-a declarat „șocat” de faptul că a primit această „lecție de istorie”. Pentru cei familiarizați cu regimul lui Putin, direcția spre care liderul de la Moscova a dirijat interviul nu a fost însă deloc una surprinzătoare: în Rusia, istoria este de mult timp un instrument de propagandă, folosit pentru a promova obiectivele politice ale Kremlinului, iar în ultimii doi ani această îndoctrinare a atins cote fără precedent. 

Într-un efort susținut de a aduna cât mai mulți susținători în jurul viziunii lor asupra lumii, autoritățile ruse au încercat să amplifice victoriile din trecut ale țării, trecând cu vederea capitolele sordide ale istoriei sale. 

Regimul Putin a rescris manualele școlare, a finanțat expoziții istorice de amploare și a suprimat – uneori cu duritate – vocile care i-au contrazis povestea.

Citește articolul integral aici.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *