Când ești în vârstă și decizi să pleci la piață pe o arșiță de 40 de grade Celsius, iar plăcile ateromatoase din vasele de sânge deja slăbite o iau la vale, atunci mai ai doar două variante să scapi teafăr: Dumnezeu sau SABIF. Pârjolul ultimelor zile i-a năucit pe cei de la Ambulanța București-Ilfov (SABIF): în focul zilei, medicii, asistenții și ambulanțierii lucrează la foc continuu. Au fost atât de multe cazuri de „sincope” – oameni prăbușiți pe stradă din cauza căldurii – că personalul medical a ajuns să lucreze, aproape nonstop, la nivelul asfaltului. Unde trece de 50 de grade Celsius.Și oamenii SABIF au ajuns la spital – pe post de pacienți – după ce au fost trăsniți de dogoare în timp ce îi salvau pe alții.
„S-a dat misiunea, am plecat la pacient. Căzuse pe stradă, căldură, omul plecase să ia ceva pentru colivă. Asta am aflat mai târziu. Îl scosesem din sincopă, lucram la el și am simțit ceva. M-am uitat în jos, tricoul era plin de sânge. Și pe vesta era, se prelingea și peste ecusonul cu Ambulanța. Curgea din nas ca din pompă, Am început să văd stele verzi, am zis: «Stop, gata, acum eu sunt pacientul». Moșulică își revenise, eu mă țineam de un copac, se învârtea lumea cu mine. Am aplicat măsurile de prim ajutor pe mine”. Alex e unul din veteranii Ambulanței București, profesionist de la 15 ani când a venit ca voluntar. Are 35 de ani din care 20 de teren greu, iar canicula ultimelor veri i-a dat de furcă: sunt prea mulți pacienți care riscă inutil. „Mă, nene, stau și mă gândesc: se anunță la televizor, vorbește lumea să nu iasă cei bătrâni pe stradă când este căldura cea mare. Și, pe la 2 -3, după prânz, peste cine dai căzuți în stradă? Exact peste ei. Înțeleg că unii chiar trebuie să iasă, dar cei mai mulți pleacă aiurea”, crede Vlad, partenerul de ambulanță a lui Alex, șofer, care, la fiecare caz, se transformă în mâna dreaptă a asistentului.
Alex și camaradul lui abia au intrat în tură și ard repede o țigară în marginea garajului cu „specialele” alb-portocalii, așteptând să cadă cazul din cer. Adică din megafonul urcat pe stâlpul din mijloc, de unde curg alarmele venite de la dispecerat prin viu grai: nume de medic și număr de ambulanță răsună peste loc, iar echipajele pleacă cu sirenă și albastru de girofar către urgențe. Media, pe timp de vară, e cam de o mie de urgențe pe zi! „Le faci pe toate, dar apar întârzieri. Deficitul de personal e de 60 la sută, la noi”, calculează un asistent. Altul îl completează – „le faci și, când ieși din tură, ești inert. Plantă, tată!”.
Citește articolul integral aici.