Trei dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2025 – Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi – au fost întrebați, luni, într-o dezbatere electorală, cum vor reacţiona, dacă vor câştiga alegerile, în cazul unui atac al Rusiei în România.
”Noi nu avem motive de panică, dar nu avem nici motive de linişte în chestiunea de care vorbim şi avertismentul şefului Marelui Stat Major şi avertismentele atâtor politologi experţi militari ne arată că trebuie să fim pregătiţi pentru apărare. Dacă am fi într-o asemenea situaţie, evident aş convoca instituţiile din România, CSAT, Guvern, aş discuta, aş ieşi public, aş informa opinia publică şi aş lua toate măsurile pe care un stat membru NATO le ia în asemenea situaţii”, a declarat Crin Antonescu la dezbaterea Digi 24 de la Palatul Cotroceni, potrivit News.ro.
Nicuşor Dan a explicat cum poate fi ”preîntâmpinat” un astfel de moment.
”Trebuie să preîntâmpinăm un astfel de moment şi asta putem să o facem pe de o parte consolidând parteneriatul transatlantic, adică direct cu SUA pe parteneriatul strategic, asumându-ne rolul de NATO, contribuind la parteneriatul UE-SUA, pe de altă parte participând la programul de reînarmare a UE activ, încercând cu ocazia asta să şi aducem unităţi de producţie în România, o să fie un cost dar asta o să dezvolte anumite ramuri economice în România”, a spus Nicuşor Dan.
De asemenea, Elena Lasconi a afirmat că va propune creşterea numărului de militari profesionişti.
”Prioritatea mea este să facem eficiente toate companiile de stat, de exemplu cum sunt cele de la RomArm, care sunt găuri negre ale economiei. Ca noi să ne apărăm pacea, trebuie să fim pregătiţi. Îmi place exemplul Poloniei, cred că Polonia trebuie privită ca un exemplu la ceea ce a făcut în ultimii ani şi la faptul că pe lângă creşterea numărul de militari profesionişti şi îmi doresc să ajungem la 100.000 de miitari profesionişti, adică oameni care aleg să facă carieră militară şi sunt plătiţi pentru acest lucru, au făcut un program prin care pot să pregătească oamenii, civilii să îi înveţe cum să tragă cu puşca, să îi înveţe diverse lucruri, la care pot participa femei. Nu vorbim despre armata obligatorie”, a afirmat Elena Lasconi.