Utilizarea pe termen de un an sau mai mult a anumitor medicamente hormonale progestative, în special a unor contraceptive utilizate pe scară largă, este asociată cu un risc crescut de apariție a unui tip de tumoare cerebrală cunoscută sub numele de meningiom intracranian, arată un studiu realizat de oamenii de știință din Franța și publicat, zilele trecute, în British Medical Journal. Cercetătorii spun că acest studiu este primul care evaluează riscul asociat cu progestativele utilizate de milioane de femei din întreaga lume și sunt necesare urgent studii suplimentare pentru a înțelege mai bine acest risc.
Progestogenii sunt hormoni sintetici care se comportă precum hormonul natural progesteron și sunt utilizați pe scară largă pentru boli precum: endometrioza și sindromul ovarului polichistic, dar și în terapia hormonală la menopauză sau în contraceptive.
Meningioamele sunt în mare parte tumori non-canceroase, care se formează în meninge, adică în straturile de țesut, care acoperă creierul și măduva spinării, și reprezintă 40% din tumorile primare ale sistemului nervos central. Factori precum vârsta înaintată, sexul feminin și expunerea la doze mari de anumiți progestogeni (nomegestrol, clormadinonă și acetat de ciproteron) sunt deja cunoscuți pentru o creștere a riscului de meningiom. Însă, există mulți alți progestogeni pentru care riscul de meningiom asociat nu a fost estimat individual, până acum, iar asta au vrut să afle cercetătorii francezi.
Studiul observațional și bazat pe populație, care a fost publicat, miercuri, în revista de specialitate British Medical Journal, este primul care asociază utilizarea îndelungată a anumitor progestogeni cu un risc crescut de apariție a unei tumori pe creier.
Citește articolul integral aici.