Specialiștii au ajuns la concluzia că beneficiile consumului de insecte sunt multiple, atât pentru organismul uman, cât și pentru planetă. Acestea sunt considerate o sursă sustenabilă de hrană.
Consumul de insecte, bun pentru corpul uman, spun specialiștii
În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre consumul de insecte și în timp ce acestea fac parte din dieta anumitor popoare, subiectul încă mai creează controverse la scară largă.
Până în anul 2050, se estimează că populația lumii va ajunge până la 9 miliarde de locuitori. Astfel că, se acordă tot mai multă atenție entomofagiei- practica consumului de insecte.
Aproximativ 2 miliarde de oameni, la nivel global, consumă insecte și se încearcă introducerea acestora în programul alimentar al celor mai puțin obișnuiți cu această sursă de hrană.
Greierii se numără printre cele mai populare insecte pe care oamenii le consumă. Cei de casă, în special, au emisii foarte scăzute de dioxid de carbon pe kilogram de proteină comestibilă, comparat cu alte surse de proteină animale, precum viermii făinoși, pui, porci și bovine.
Ei sunt mult mai eficienți în transformarea hranei în grăsime corporală și 80% dintre aceștia sunt comestibili. În plus, sunt mai sustenabili și din punct de vedere al consumului de apă, sunt bogați în fier, fibră, calciu, potasiu și vitamina B12.
Ce gust au, de fapt, insectele
Pentru persoanele care vor să-și crească aportul de proteine, greierii sunt o alternativă potrivită. Fiecare 100 de grame de insecte conțin 28,6 grame. Iar necesarul de proteină al unui adult sănătos, de 70 de kilograme, poate fi asigurat cu mai puțin de 200 de grame de greieri pe zi.
Aceeași cantitate de proteină este obținută din 220 de grame de carne de vită. În plus, pentru cei care se tem că o masă pe bază de insecte nu va fi chiar atât de gustoasă, persoanele care au consumat spun că se înșeală.
De fapt, gustul greierilor ar fi chiar unul bun. Unii îl descriu ca fiind asemănător cu al altor alimente bogate în proteine, iar textura este de cele mai multe ori una plăcută.