Autoritățile vor să reabiliteze toate turnurile de apă din România. Unele au foste deja reabilitate, iar alte sunt pe listă. Vechile turnuri de apă din orașele României sunt adevărate comori arhitecturale și posibile atracții turistice.
Comorile necunoscute din România. Castelele de Apă impresionează prin grandoare și arhitectură
Autoritățile din România și-au propus să recondiționeze toate turnurile de apă din țară, acestea fiind adevărate comori arhitecturale. Unele construcții au fost deja recondiționate, altele urmează să fie reabilitate. Autoritățile române intenționează să facă din aceste construcții veritabile atracții turistice.
Spre exemplu, la Timișoara, turnul de apă din zona Iosefin este în paragină. Autoritățile locală susțincă peste doi ani, construcția își va recapătă strălucirea de altă dată. ”Valoarea finanțării este de 8,73 de milioane de lei care acoperă, sigur împreună cu contribuțiile primăriei întreagă sumă aferentă proiectului și suma pentru proiectul cultural”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Municipiului Timișoara.
Turnul de apă din Timișoara necesită investiții serioase
Pentru a din el o atracție turistică, turnul are nevoie de lucrări ample. Astfel, una dintre încăperi se va transforma într-un centru multicultural. De la vârful turnului, de la 54 de metri localnicii și turiștii vor putea avea o vedere panoramică asupra întregii zone.
„Vom implementa o strategie de revitalizare culturală aici, asta presupune multe evenimente, un program foarte bogat cultural artistic, vor exista și spații expoziționale, temporare și permanente, avem în vedere inclusiv amenajarea unui muzeu, muzeu dedicat turnului”, a spus Alexandra Palconi, reprezentantul Asociației Prin Banat.
Castelul de apă din Brăila are 6 etaje. În ce va fi transformat
Castelul de apă din Brăila era în 1914 când a fost construit cel mai mare turn de apă din țară. Acum stă ascuns printre crengile copacilor. Avea șase etaje și găzduia două rezervoare suprapuse. De la ultimul nivel, priveliștea este incredibilă. Dunărea și orașul se văd în toată splendoarea lor.
„În 1982, castelul a fost reabilitat, a fost transformat în unitate de alimentație publică. Aici, unde ne aflam, era o platformă rotativă – care se învârtea, făcea într-o oră 360 de grade”, a declart Iuliana Neagu, reprezentant al primăriei Brăila.
Castelul de apă din Brăila a revenit înapoi la Primărie
După Revoluție, castelul a fost vândut, dar primăria a intrat din nou în posesia lui în urma unui șir de procese. Astfel, autoritățile locale au câștigat un proiect european în valoare de 21 de milioane de lei, din care 85% finanțare nerambursabilă. Prin acest proiect construcția va fi transformată în observator astronomic, dar vă avea și spații de recreere.
„O să avem la subsol șase săli de cinematograf 7D, o sală a oglinzilor care deformează, niște spatii expoziționale, apoi la etaje vor fi, tot așa, spații expoziționale cu diverse tematici legate de astronomie”, a spus Marilena Mateescu, coordonatorul proiectului. Lucrările ar trebui finalizate în 2022.
Grădina Botanică din Cluj adăpostește Castelul de apă
În Cluj-Napoca, turnul de apă se află într-o oază de verdeață, anume în Gradina Botanică. De acolo, doritorii pot viziona un tablou aparte, cu centrul orașului.
„Pentru cele două funcții o să rămână în continuare: rezerva de apă pentru plantele noastre și apoi un punct de belvedere pentru turiștii care ne calcă pragul. Anul trecut am avut peste 220.000 de turiști care l-au vizitat, fiind probabil unul dintre cele mai vizitate obiective de timp turistic din aceasta regiune, nu numai din Cluj”, a declarat Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice Cluj-Napoca. Responsabilii susțin că tencuiala turnului va fi refăcută și vopsită cât de curând.