ZiarulRing

19-iun.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Ciolacu, autodenunț de incapacitate: Eu, ca prim-ministru, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem

Marcel Ciolacu a declarat la o conferinţă că el, ca prim-ministru, nu are informaţiile atât de repede, ca să poate să fie eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real

Avatar

Publicat

pe

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la o conferinţă că el, ca prim-ministru, nu are informaţiile atât de repede, ca să poate să fie eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu are digitalizare la ANAF, în sănătate.

”Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”

”Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a spus premierul, afirmând că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, iar asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului.

”Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, commentate, am anunţat foarte clar nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate şi ca să închidem exerciţiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanţare de 15%. (..) Ultimul exerciţiu financiar l-am închis la 54%, în plăţi directe, în anul respectiv, vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România”, a spus premierul.

Ciolacu a afirmat că ”multă lume a râs când a spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare”. ”Aici e marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, a spus şeful Executivului.

El a menţionat că la educaţie se vede şi e clară componenţa de abandon şcolar. ”Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educaţia copiilor noştri şi investiţiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri, părerea mea că vom depăşi pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în faţă la la educaţie şi cu cheltuielile indirecte în administraţia locală, eu cred că ajungem cu execuţia la sfârşitul anului în jur de 6 %, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor ca şi în fotbal ca şi în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE şi PNRR- ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, a spus Marcel Ciolacu.

Despre măsurile care vor fi luate în 2025, premierul a spus că ”întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”.

”Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz. Fiecare minister la acest moment îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare.

Advertisement