ZiarulRing

08-oct.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Cine este Mircea Geoană – istoricul unui candidat la alegerile prezidențiale

Avatar

Publicat

pe

Problemele din dulap ale lui Geoană țin de oportunism și lipsă de loialitate, de suspiciuni de corupție dar mai ales de susținerea unor mari corupți, de tovărășie cu oligarhi și multe altele.

  1. Primul mare semn de întrebare e cum un tânăr inginer fără pic de experiență diplomatică – fie el fiu de influent general – a ajuns în doar 6 ani de la zero în cea mai importantă funcție din diplomație, cea de ambasador în SUA. Promovat inițial de Adrian Năstase și trimis de Iliescu în America.
  2. Imediat după alegerile din 1996, în care regimul Iliescu-PSD (PDSR la vremea aia) a fost răsturnat de Emil Constantinescu și CDR, Geoană a schimbat rapid tabăra.

L-a sunat din SUA pe Ion Diaconescu, liderul PNȚCD, principalul partid din CDR, chiar în seara alegerilor și ar fi zis ,,Domnule președinte, uraa, am învins!” Ciudat, pentru că îi învinsese tocmai pe ăia care l-au trimis acolo.

S-a orientat însă și mai bine și a trimis o scrisoare elogioasă noului președinte Emil Constantinescu în care îi mulțumea că a scăpat țara de Iliescu. Ba chiar, dacă nu mă lasă memoria, i-a organizat lui Constantinescu o excursie cu vasul pe Potomac în care l-a tratat ca pe un faraon.

  1. PSD și Iliescu câștigă alegerile din 2000 și Geoană își aduce aminte că aceștia nu sunt toxici, ci extraordinari, și trece rapid în tabăra lor, fiind numit ministru de Externe.
  2. PSD e răsturnat de la putere în 2004, Adrian Năstase pierde alegerile pentru șefia statului cu Băsescu, iar Geoană e acuzat că a contribuit la asta între cele 2 tururi prezidențiale anunțând (,,ca un prostănac”, a zis Iliescu) alianța cu UDMR, ceea ce a îndepărtat electoratul naționalist.
  3. Geoană câștigă peste câteva luni alegerile în PSD chiar în fața fondatorului partidului, Ion Iliescu, susținut de ,,grupul de la Cluj”, reformist după standardele PSD.
  4. Geoană îl execută rapid și pe Adrian Năstase, cel care îl promovase în MAE în 2 rânduri, într-o ,,noapte a cuțitelor lungi”.
  5. Ulterior execută rapid același grup de la Cluj și se înconjoară de cei mai retrograzi baroni și combinatori. Marian Vanghelie e sfătuitorul lui de bază. Viorel Hrebenciuc e unul dintre marii păpușari. Cătălin Voicu, dubiosul care corupea judecători de la Înalta Curte, întunecatul general Mitică Iliescu de asemenea.
  6. Teoretic în opoziție, PSD intră de facto la putere din 2007, susținând din umbră guvernul minoritar Tăriceanu. Și participând la unele dintre cele mai antireformiste și iresponsabile politici, mai ales în privința cheltuielilor. Asta a contribuit la intrarea țării într-o dură criză economică.
  7. PSD-Geoană și PDL-Băsescu uită că s-au declarat reciproc cele mai rele lucruri din lume și fac o surprinzătoare alianță de guvernare. Geoană devine președintelui Senatului.
Mircea Geoana si Marian Vanghelie

Mircea Geoana si Marian Vanghelie

O armată de baroni și câțiva parteneri de afaceri ai lui Geoană sunt împinși în față.

Însă problemele mari apar după ce grupuri de interese corupte și dubioase din jurul lui Geoană și cu Vanghelie și Cătălin Voicu vârfuri de lance încearcă să pună mâna pe serviciul secret al Ministerului de Interne.

Până și Liviu Dragnea, care nu poate fi acuzat de cinste extremă, a refuzat să facă jocurile și a demisionat după câteva zile ca ministru.

Până la urmă oamenii lui Geoană eșuează.

  1. Alegerile prezidențiale din 2009 l-au văzut pe Geoană confruntându-se cu Băsescu, cel care îl bătuse măr la alegerile pentru primăria Capitalei în 2009. Geoană avea practic totul de partea sa. PSD, PNL și cam toate partidele mai mici îl susțineau. Aproape toată presa, toate grupurile de interese.

Alături era un om considerat o mașină de muncă, implicat, serios și responsabil. L-ați recunoscut după descriere pe Klaus Iohannis.

Oligarhii erau de partea lui.

Advertisement

Dan Voiculescu a aruncat tot ce avea în luptă pentru el.

Cel mai bogat român de atunci, Ioan Niculae, avea să intre la pușcărie pentru finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale.

Dar mai ales era Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul care a dat țeapa FNI, una dintre cele mai mari din istoria României.

Mircea Geoana si Traian Basescu

Mircea Geoana si Traian Basescu

  1. Deși avea tot în spatele lui, Geoană face o campanie plină de greșeli uluitoare.

Merge în secret la Moscova pentru întâlniri cu ceva oficiali ruși și susține apropierea de Rusia.

Dar mai ales e filmat mergând la Sorin Ovidiu Vîntu chiar înainte de dezbaterea prezidențială.

Băsescu îl face praf pe tema asta la dezbaterea prezidențială și câștigă la limită alegerile. Nu înainte ca Geoană să facă încă o gafă: Anunță pe scenă că a câștigat…,,Mihaela, dragostea mea”, lucru care îi consolidează negativ reputația. Hrebenciuc vine cu o explicație suplimentară – băsiștii au folosit forțe oculte, flacăra violet (!)

  1. Geoană pierde alegerile pentru președinția PSD în fața lui Victor Ponta.

Cu toate astea, rămâne președintele Senatului pentru că noua majoritate PDL nu îl poate schimba și începe să se prezinte la vizitele în străinătate ca ,,liderul Opoziției”.

E dat afară din PSD și la președinția Senatului. Cu toate astea, e reprimit când votează pentru PSD și PNL (USL) la moțiunea care răstoarnă guvernul PDL.

  1. Deși ani de zile nu ar fi avut dreptul, Geoană ocupă o vilă RA-APPS (adică a statului) unde stă aproape gratis. Ponta îi dă o funcție inventată ca să poată sta acolo.
  2. Ponta pierde alegerile prezidențiale din 2014. Geoană încearcă rapid să-l răstoarne, dar Ponta are controlul și îl exclude a doua oară din PSD.
  3. Cel mai cinstit politician din România, Marian Vanghelie, face un partid alături de Geoană. Partidul eșuează rapid, mai ales fiindcă Vanghelie e săltat de DNA. Se descoperă că acesta i-a dat ceasuri de peste 100.000 de euro lui Geoană. Acesta din urmă pretinde că nici nu a deschis cutiile și că nu știa ce e acolo.

Cum căile politicii sunt nebănuite, Geoană primește o funcție de secretar adjunct la NATO, în realitate fără putere dar prestigioasă. Unde se remarcă mai mult prin vizitele în România.

O bună parte a alegătorilor din țară consideră însă că aceasta funcție înseamnă că Geoană e un politician reformist și capabil, de încredere și hotărât să facă bine România, și e decisă să-l voteze.

Advertisement

 

Text preluat de la Lucian Lumezeanu

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *