marți, octombrie 15, 2024

Cinci alimente pe care nu trebuie să le mai păstrezi în cămară. De ce să le arunci cât mai rapid

Share

Cinci alimente din cămara de care trebuie să scapi. Semnele care îți arată că s-au stricat. Iată ce sfaturi au specialiștii.

Multe gospodine tind să țină în cămară alimente pentru multă vreme. Cu gândul că acestea nu se strică, le utilizează în continuare pentru diferite preparate și se supun unor riscuri legate de sănătate. Însă, nu toate alimentele depozitate au termen îndelungat de valabilitate.

Cinci alimente din cămară de care trebuie să scapi

Specialiștii ne atrag atenția asupra produselor pe care le păstrăm mult timp în cămară. Ele se învechesc deși nu par și sunt nocive pentru organism. Chiar dacă nu le-am utilizat încă pe unele, este mai bine să facem un alt drum către magazin și să achiziționăm ceva proaspăt.

Mare grijă la ulei! Este, într-adevăr un element important în bucătărie, mai ales dacă îl folosiți în orice preparat. Dar cel cu aspect tulbure este dăunător, fiind un semn că s-a stricat și că nu mai este indicat să-l adaugi în bucatele pe care le gătești.

Uleiuri vechi

”Uleiurile precum cel de măsline și cel vegetal devin tulburi și vâscoase odată cu trecerea timpului. După șase până la 12 luni, aromele lor devin schimbate. De aceea, ar trebui să înlocuiți uleiurile de gătit cel puțin o dată pe an pentru o nutriție și un gust optime”, spune Lindsey Chastain, fondator și dezvoltator de rețete, potrivit bestlifeonline.com

Condimentele din cămară, precum cimbrul, pătrunjelul, leușteanul la pachet, delicatul sunt reale capcane. Gospondinele tind să achiziționeze din ce în ce mai multe, dar uită că există posibilitatea să aibă prin sertare și condimente expirate. Cele care și-au pierdut din aromă și au un aspect prea aspru, în mod cert trebuie aruncate, potrivit Karey Myers, la bază tot dezvoltator de rețete.

”Chiar și atunci când sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat, acestea pot începe să își piardă aroma după aproximativ un an. Și, deși nu există un interval de timp exact, merită subliniat faptul că condimentele cu semințe întregi (sau nemăcinate) pot dura până la patru ani dacă sunt depozitate corespunzător”, explică și Kara Myers.

Cafeaua veche, nocivă pentru organism

Pe lângă ulei și condimente, într-o cămară se găsește și cafea. Experții ne sfătuiesc să fim atenți și în acest caz la mirosul pe care îl are produsul. Dacă este foarte slab, atunci nu mai este bun să-l consumați, deși poate aveți nevoie de el dimineața, pentru un plus de energie pentru întreaga zi.

Cerealele sunt iar un adevărat rival. Cele cu aspect uscăcios și fără gust la fel este indicat să le arunci. De obicei, astfel de produse expiră în termen de două-trei luni. Și făina expiră rapid. Nu este bună decât două sau șase luni, după care să nu vă mirați dacă nu vă crește bine aluatul sau dacă nu vă iese pâinea ca la carte.

”Făina de grâu rămâne proaspătă doar între trei și șase luni. După aceea, își pierde aroma și capacitatea de a produce produse de patiserie ușoare și pufoase”, mai avertizează Lindsey Chastain, referitor la produsele din cămară.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

Read more

Local News