back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
luni, decembrie 30, 2024

Cel mai straniu proiect UE din România: transformarea Ialomiței în râu de nămol

Distribuiți

Un proiect de decolmatare a râului Ialomița, în județul Dâmbovița, a produs un dezastru ecologic fără precedent, în doar câteva zile de la deschiderea șantierului, în zona Pucioasa.

Firma care execută lucrarea a transformat Ialomița într-un râu de noroi care a colmatat inclusiv canalele de irigații din zona de sud a județului, punând în pericol viața oamenilor, a animalelor și toată producția agricolă. Apele Române gestionează proiectul finanțat prin POIM în baza unei Hotărâri de Guvern din 2022, dar Administrația a aflat din presă despre transformarea Ialomiței în râul de nămol. Surse din PSD spun că suspectează PNL de sabotaj electoral, pentru că votanții dau vina acum pe primari și pe președintele Consiliului Județean, neștiind cine gestionează proiectul, iar alegerile sunt peste două săptămâni, timpul nefiind suficient pentru explicații.

Lucrările de decolmatare a râului Ialomița, în județul Dâmbovița, în zona localității Pucioasa, au început după 10 mai, anul acesta, iar în numai câteva zile au început să curgă sesizările localnicilor către Ministerul Mediului și Garda de Mediu, după ce s-a format un adevărat râu de nămol, în aval de localitatea Pucioasa. 

Dar autoritățile nu au reacționat, până pe 24 mai, iar surse din Apele Române spun că în cadrul autorității s-a aflat despre această problemă abia vineri, din presă, luându-se măsuri imediat. Însă era deja prea târziu, pentru că nămolul colmatase suprafețe foarte mari, până dincolo de Târgoviște, blocând toate canalele de irigații din mai mult de jumătate de județ. În acest moment se desfășoară o anchetă, pentru a se stabili cauzele dezastrului ecologic, dar din primele declarații ale autorităților reiese că firma care execută lucrarea ar fi „spălat” mâlul pe care trebuia să-l excaveze și ar fi lăsat noroiul să curgă pe râu, blocând întregul curs, inclusiv canalele de irigații.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole