ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Ce trebuie să ştie toți românii care stau la curte. Doar aşa scapi de şoarecii de pe câmp

Avatar

Publicat

pe

Românii care stau la curte se pot confrunta cu problema șoarecilor de pe câmp. Aceste rozătoare sunt animale amenințătoare pentru recolta lor, în primul rând, dar și pentru locuințe, căci nu au nimic împotrivă de a pătrunde și aici. Cum să scapi de ele?

Cum scapi de șoarecii de câmp?

Șoarecii de câmp sunt inofensivi pentru om, dar pentru mediul înconjurător reprezintă un rival. Face adesea săpături, multe la rădăcina plantelor. Odată ce va roade rădăcina, pentru că este erbivor, planta va începe să se deterioreze și să nu mai ofere roadele așteptate.

Mormanele de pământ pe care le creează șoarecii de câmp sunt diferite de cele ale unei cârtițe. Mai exact, sunt mai mici și nu sapă în sol cu ajutorul ghearelor ci cu ajutorul dinților. Activitatea lor este mai intensă în perioada de secetă.

Pe timp de secetă, șoarecii de câmp ies mai des la suprafață, fiindcă nu prea se zărește picior de om, și încearcă să-și facă provizii pentru perioada de iarnă. Iarbă, plante, orz, porumb sau grâu sunt printre sursele de hrană ale unuia dintre cele mai populare mamifere.

În jur de 17-18 luni poate supraviețui un șoarece de câmp, iar oamenii de știință au constatat că, într-un an, nu va consuma mai mult de 7 kilograme de boabe și peste 10 kilograme de plante verzi. De altfel, toamna sau primăvara, când se mai seamănă unele semințe, acest tip de șoarece nu va sta indiferent în fața lor.

Cu ce se hrănește șoarecele de câmp

Șoarecele de câmp poate mânca semințele, răsadurile cultivate, la fel și lucerna sau recoltele de varză, fasole sau trifoi, pe lângă orz, grâu sau porumb. Așadar, cum să ținem la distanță această rozătoare care provoacă multe pagube, deși pare inofensivă?

Advertisement

Experții au constatat că grâul roșu, otrăvit, îi atrage pe șoareci. Mirosul și gustul cerealei este unul benefic pentru ei, dar mai târziu, în câteva zile sau chiar ore, vor muri. Puneți grâu roșu în recipiente, pe sol, sau pe lângă locuință. Și fosfura de zinc poate ucide șoarecele de câmp.

Otrăvuri pentru șoarecii de câmp

O cantitatea de 3% fosfură de zinc este utilă pentru eliminarea șoarecului de câmp. Aceasta se presară peste 1 kilogram de boabe de porumb sau de grâu. Și ”Vebitox”, sub formă de cuburi parafinate, cu semințe de floarea soarelui, va omorî rozătoare.

Atenție cât utilizați otrăvurile enumerate. Puneți-vă mănuși pe mâini, deoarece riscați să vă îmbolnăviți sau să dezvoltați alergii puternice. Dacă vă este teamă să luați contact cu ele sub orice formă, puteți apela la capcane speciale, în care să rămână prinși.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *