back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

Ce sunt electroforeza proteinelor serice și feritina și când se recomandă determinarea nivelului lor?

Distribuiți

Electroforeza proteinelor serice și feritina sunt două analize utilizate pentru diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni medicale. În acest articol, vom explora ce presupun aceste teste de sânge, cum funcționează și când se recomandă determinarea nivelului lor pentru a asigura o evaluare completă și precisă a sănătății.

Ce este electroforeza proteinelor serice?

Electroforeza proteinelor serice este o metodă de laborator utilizată pentru separarea și determinarea nivelului albuminei și globulinelor (A/G), două grupe majore de proteine se remarcă în plasmă:

  • albumina este componenta proteică majoră și joacă un rol esențial în transportul altor molecule mai mici și în menținerea presiunii coloidosmotice a sângelui;
  • globulinele sunt împărțite în cinci fracțiuni: α-1 globulina, α-2 globulina, β1-globulina, β-2 globulina și γ-globulinele, fiecare având funcții specifice, de la transportul substanțelor în sânge până la combaterea infecțiilor.

Procesul implică utilizarea unui curent electric pentru a face ca albuminele și globulinele să migreze diferit, în funcție de încărcarea lor electrică. Acest lucru formează benzi colorate care permit cuantificarea proteinelor. Prin electroforeză, proteinele din plasmă sunt împărțite în cinci sau șase grupe distincte, oferind informații valoroase pentru diagnosticarea unui spectru larg de afecțiuni.

Când se recomandă determinarea electroforezei proteinelor serice?

Electroforeza proteinelor serice este recomandată pentru depistarea disproteinemiilor, monitorizarea evoluției anumitor afecțiuni și diagnosticul diferențial al inflamațiilor acute și cronice. Această analiză este esențială și în monitorizarea evoluției afecțiunilor hepatice și renale, în diagnosticul gamopatiilor monoclonale și în suspiciunea deficiențelor imune umorale. Prin separarea și cuantificarea proteinelor serice, electroforeza oferă informații pentru gestionarea și tratamentul acestor condiții medicale.

Electroforeza proteinelor serice poate fi recomandată pentru identificarea cauzelor pe baza unor simptome precum durerile de spate, durerile de oase, stările de oboseală și anemiile inexplicabile. Aceste simptome pot indica prezența unor afecțiuni subiacente care necesită investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic corect și pentru a iniția un tratament adecvat.

Alte indicații pentru realizarea electroforezei proteinelor serice includ neuropatiile periferice fără cauză explicită și fracturile patologice inexplicabile. În mod clasic, detectarea și identificarea gamopatiilor monoclonale se face prin electroforeza proteinelor cu imunofixare (IFE), o metodă care permite identificarea precisă a acestor afecțiuni prin separarea și analizarea proteinelor serice.

Ce este feritina?

Feritina este o proteină care se formează ca un complex între hidroxidul feros și o altă proteină numită „apoferitină”. Aceasta reprezintă forma de stocare a fierului în organism, iar concentrația sa reflectă depozitele de fier prezente în corpul uman. Feritina este extrem de utilă în diagnosticarea anemiei feriprive și a talasemiilor, oferind informații-cheie despre starea pacientului:

  • determinarea nivelului de feritină oferă o imagine exactă a nivelului de fier din organism și este un indicator prompt al unui dezechilibru. Nivelul feritinei scade chiar înainte de apariția semnelor și simptomelor unei anemii, ceea ce o face un instrument valoros în investigarea anemiilor și a supraîncărcării cu fier. Aceasta ajută la diferențierea anemiilor prin carență de fier, unde depozitele de fier sunt scăzute, de anemiile din inflamațiile cronice, unde depozitele de fier nu sunt afectate;
  • analiza feritinei este utilă și în diagnosticarea bolilor hepatice. Nivelurile anormale de feritină pot indica probleme hepatice, oferind astfel informații valoroase pentru diagnostic și tratament;
  • feritina poate fi folosită și ca marker tumoral nespecific, deoarece în cazul apariției unei tumori, organismul reacționează ca la orice inflamație, ceea ce duce la creșterea nivelului de fier. Astfel, monitorizarea feritinei poate oferi indicii despre prezența unor tumori sau inflamații în organism;
  • feritina poate fi utilizată împreună cu alte teste specifice ca indicator în diagnosticarea cancerelor, cum ar fi leucemia, sau a bolilor autoimune. Aceasta oferă o imagine completă a stării pacientului și ajută la identificarea și monitorizarea unor afecțiuni complexe.

Astfel, prin analiza de sânge, poți să vezi dacă ai feritina crescută sau scăzută, ceea ce poate oferi indicii importante despre sănătatea ta. Rezultatele trebuie interpretate de un medic, iar, la nevoie, tot acesta va stabili tratamentul optim, în funcție de contextul clinic individual.

Când se recomandă determinarea feritinei?

Determinarea nivelului de feritină este recomandată de medic atunci când pacientul prezintă semne ale unei pierderi de fier, cum ar fi stări dese de amețeală, slăbiciune, oboseală cronică, dureri de cap, paloare, respirație cu probleme, bătăi rapide ale inimii și arsuri ale limbii. Un deficit de fier poate afecta funcționarea normală a inimii dacă nu este identificat și tratat la timp, manifestându-se prin dureri în piept, dureri de picioare și țiuit în urechi.

În mod uzual, analiza pentru feritină este recomandată pentru:

  • diagnosticul diferențial al anemiilor, evaluarea anemiei feriprive și monitorizarea tratamentului de substituție cu fier și a complianței la tratament;
  • este utilă și pentru monitorizarea categoriilor de pacienți cu risc de deficit de fier, cum ar fi femeile însărcinate, sportivii de performanță, donatorii de sânge, copiii mici și pacienții hemodializați;
  • analiza este importantă pentru monitorizarea statusului fierului la pacienții cu boli renale cronice și pentru diagnosticul și monitorizarea tratamentului de depleție în sindroamele de supraîncărcare cu fier.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au scop pur informativ și nu constituie sfaturi medicale profesionale. Automedicația nu este recomandată. Consultă un medic înainte de a începe orice tratament bazat pe rezultatele acestor teste.

Publyo
Publyo
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole