back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 8, 2024

Ce s-ar întâmpla dacă Kosovo va fi EXCLUSĂ din Liga Națiunilor?

Distribuiți

Oamenii din fotbal analizează situația și imaginează diferitele scenarii care ar urma să aibă loc la comisii. Se vorbește inclusiv despre o suspendare pe termen lung a kosovarilor din Liga Națiunilor (un an sau mai mult), ca pedepasă pentru cele întâmplate, pe lângă pierderea meciului cu 0-3.

Interesant este însă ce s-ar întâmpla în grupa României dacă UEFA va decide să o scoată pe Kosovo din competiție, întrucât toate rezultatele naționalei de la Priștina ar urma să fie anulate, inclusiv succesul României din prima etapă, 3-0.

Dacă Kosovo ar fi exclusă din Liga Națiunilor, ce se întâmplă cu punctele României?

Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, a analizat scenariul potrivit căruia Kosovo ar fi exclusă din competiție, iar toate rezultatele ar fi anulate. Atunci, România ar rămâne cu 9 puncte în grupă (plus câte va mai obține după ultima etapă, cu Cipru) și la nivelul Ligii C din Liga Națiunilor ar fi depășită de alte echipe din celelalte grupe, care vor avea la final adunate mai multe puncte decât noi.

Potrivit acestuia, nu s-ar putea întocmi un clasament general în care alte echipe, ca de exemplu Macedonia de Nord, să aibă 6 meciuri jucate, iar România doar patru, motiv pentru care crede că ar exista o altă regulă pentru a se realiza o ierarhie finală.

„Tot pe locul 1 rămânem chiar dacă naţionala din Kosovo va fi exclusă. Într-o situaţie de genul ăsta, logica ar fi ca în momentul în care faci punctajul să găseşti o altă regulă, să elimini punctajele cu echipele de pe locul 4.

Nu poţi să calculezi punctele Macedoniei de Nord din şase meciuri şi punctele României din patru meciuri. Dar există riscul să pierzi punctele cu ei, dacă va fi excludere”, a explicat acesta, la Fanatik.

Chiar și așa, Vochin a adăugat faprul că sunt șanse minime ca naționala din Kosovo să fie eliminată din competiție după cele întâmplate la București.

Nu cred că vor fi excluşi. Dar trebuie să se elimine acest precedent. În situaţia în care va fi ceva asemănător… Orice naţiune are un punct sensibil. Aşa că noi vom fi gata să ieşim de pe teren când se strigă ceva împotriva noastră, polonezii la fel, israelienii la fel.

Cred că e un precedent periculos, că e interpretarea noastră. Şi nu este decizia arbitrului, a protocolului în trei paşi, etc. Acum, arbitrul se uita la ei. Nici arbitrul nu putea să abandoneze meciul din prima.

Nu se putea face lucrul acesta. De aia e o procedură în trei paşi. Ca lumea să se calmeze, poate greşi cineva din tribună. Dar dacă nu este repetitiv, clar că nu e cu intenţie.

Noi câştigam grupa şi cu 0-0. Eu cred că este important să câştigăm meciul ăsta, cu Cipru. Să fim singura echipă cu punctaj maxim în Liga Naţiunilor. Asta ne dă posibilitatea să fim cel mai bun loc din Liga C şi să avem prima opţiune de baraj” a adăugat in interviul acordat pentru  gsp.ro Vochin.

FIFA a mai exclus echipe nationale in timpul competitiilor

Da, de-a lungul istoriei, au existat mai multe echipe naționale care au fost excluse din competițiile FIFA, fie din motive politice, fie pentru încălcarea regulilor FIFA. Iată câteva exemple notabile:

  1. Africa de Sud
  • Motiv: Apartheid
  • Perioadă: 1961 – 1992
  • Detalii: Africa de Sud a fost exclusă din competițiile internaționale de fotbal din cauza politicilor de apartheid, care discriminau jucătorii pe baza rasei. FIFA a suspendat asociația sud-africană în 1961, iar în 1976 a fost exclusă definitiv. Africa de Sud a fost reintegrată în 1992, după abolirea apartheidului.
  1. Iugoslavia
  • Motiv: Sancțiuni ONU în contextul războiului din Balcani
  • Perioadă: 1992 – 1994
  • Detalii: În urma conflictului armat din Balcani și a sancțiunilor impuse de Națiunile Unite, FIFA a exclus Iugoslavia din competițiile internaționale, inclusiv din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1994 și Euro 1992. După destrămarea Iugoslaviei, echipele succesoare (Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, etc.) au fost acceptate în competițiile internaționale.
  1. Chile
  • Motiv: Tentativă de înșelătorie în preliminariile pentru CM 1990
  • Perioadă: 1990 – 1994
  • Detalii: În preliminariile pentru Cupa Mondială din 1990, portarul chilian Roberto Rojas a pretins că a fost lovit de o petardă aruncată din tribune, provocând suspendarea meciului împotriva Braziliei. Investigațiile ulterioare au arătat că incidentul fusese înscenat. Drept urmare, Chile a fost exclusă din preliminariile pentru Cupa Mondială din 1994.
  1. Irak
  • Motiv: Interferența guvernului în sport
  • Perioadă: 2008
  • Detalii: FIFA a suspendat temporar Irakul în 2008, deoarece guvernul irakian a dizolvat Comitetul Olimpic Național și alte federații sportive. Suspendarea a fost ridicată după ce Irakul a promis să respecte independența asociației de fotbal.
  1. Indonezia
  • Motiv: Probleme interne ale federației
  • Perioadă: 2015 – 2016
  • Detalii: Indonezia a fost suspendată de FIFA în 2015 din cauza interferenței guvernului în conducerea federației de fotbal. Suspendarea a fost ridicată în 2016, după ce problemele interne au fost rezolvate.
  1. Rusia
  • Motiv: Invazia Ucrainei
  • Perioadă: 2022 – prezent
  • Detalii: În urma invaziei Ucrainei, FIFA și UEFA au suspendat echipele naționale și cluburile rusești din toate competițiile internaționale. Aceasta a însemnat, printre altele, excluderea Rusiei din barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din 2022.
  1. Kuweit
  • Motiv: Interferența guvernului
  • Perioadă: Mai multe suspendări (ultimul caz: 2015-2017)
  • Detalii: Kuweit a fost suspendat de mai multe ori pentru amestecul guvernului în afacerile federației naționale de fotbal. Suspendarea din 2015 a fost ridicată în 2017, după ce au fost îndeplinite condițiile FIFA.

Aceste exemple subliniază faptul că FIFA aplică sancțiuni dure în cazul încălcării regulilor sale, în special când este vorba de interferențe politice, discriminare sau acte de corupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole