Astăzi începe Postul Paştelui, care se încheie pe 11 aprilie. Deşi aduce purificare spirituală şi detoxifică organismul, în spatele postului se ascund şi pericole, unele persoane riscând să aibă probleme de sănătate.
Specialiştii susţin că privaţiunile postului sunt suportate doar de persoanele perfect sănătoase. Cine are o afecţiune îşi pune sănătatea în pericol şi, în afara unor complicaţii medicale, riscă să dea în bulimie sau depresie.
Frustrarea îșî pune amprenta pe psihic
„Postul presupune, în principal, dietă vegetariană. Nu este deloc rău, pentru că legumele şi fructele sunt surse de vitamine şi minerale care sporesc imunitatea organismului şi îl ajută să lupte cu astenia de primăvară. Problema este că, de exemplu, nevroticii ar trebui să nu ţină post pentru că ei şi aşa au un psihic zdruncinat, iar privaţiunile culinare le pot declanşa bulimia şi vor mânca necontrolat cantităţi enorme. De asemenea, au interdicţie gravidele, copiii şi persoanele care fac sport de performanţă sau muncă fizică. Mai mult, unii pot dezvolta frustrări atât de mari pentru că se abţin de la unele alimente încât dau în depresie”, susţine dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Părerea proastă despre sine, factor declanşator
„Posturile au adesea efecte negative şi determină apariţia bulimiei în special la persoanele care au o părere proastă despre ele însele sau care suferă de nevroze şi depresii. Asta deoarece, după perioada de restricţie, când sunt motivate să ţină post, se năpustesc efectiv în mâncare, apoi se simt vinovate şi îşi autoinduc voma”, susţine dr. Luca.
Ce boli au interdicţie la post
- Diabet
- Afecţiuni metabolice
- Boli ale ficatului
- Anorexie
- Bulimie
Legumele, sursă de sănătate
Ciuperci – bogate în proteine, pot înlocui carnea cu succes
Fasole – conţine fier şi proteine şi este foarte hrănitoare
Varza – bogată în provitamina A, vitaminele C şi E, precum şi în fibre
Fructe uscate – conţin fibre, minerale şi vitamine şi potolesc pofta de dulce
Nuci – bogate în substanţe proteice, minerale, provitamina A şi vitaminele B1, B2, C, E, F şi P
Seminţe de floarea-soarelui – bogate în vitamina E, sunt un puternic antioxidant ce previne bolile de inimă
Citrice – aport mare de vitamina C
„Dintre alimentele de post, doar făinoasele,orezul şi cartofii trebuie consumate cu măsură.”, DR. LAURENŢIU LUCA
40 de zile este durata Postului Paştelui, cel mai lung post creştin din an.
„Toţi oamenii ar trebui să-şi facă un control medical înainte de a aborda o dietă de post, dar în special bolnavii cronic.”, DR. LAURENŢIU LUCA, directorul Clinicii PULS
https://www.ziarulring.ro:80/stiri/sanatate/254179/2015/Ce-PERICOLE-poate-ASCUNDE-POSTUL-Depresia-si-bulimia-printre-PROBLEMELE-care-pot-aparea-in-aceasta-perioada