back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Ce măsuri drastice ar putea lua Guvernul după alegeri. Românii le-ar resimți direct. Și salariile ar fi vizate

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

O instabilitate politică după alegeri ar putea duce la un dezastru economic, conform unor surse oficiale. Şi asta pentru că situaţia economică este deja extrem de gravă.

Deficit alarmant

În aceste condiţii, la cel mai înalt nivel politic nu este exclusă ideea unei corecţii drastice ce va fi resimțită direct de populație – prin scumpiri, taxe mai mari și pierderi de locuri de muncă în sectorul public. Totul, în cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente privind reducerea deficitului bugetar.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

Potrivit celor mai recente estimări, și având în vedere execuția bugetară, România riscă să ajungă la un deficit alarmant de peste 9% din PIB, anul acesta.

În acest context, surse oficiale susțin că executivul ar trebui să pregătească un val de măsuri economice dure, printre care majorarea TVA cu cel puțin două puncte procentuale, dar și creșterea unor taxe pe muncă, din cauză că nu mai este timp pentru implementarea unor reforme care să ducă la reducerea cheltuielilor statului.

Unele măsuri au fost sugerate în trecut și de instituții internaționale, precum Comisia Europeană ori Banca Mondială.

Fie creștem taxe, fie reducem cheltuieli

Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Cred că TVA-ul va fi majorat, am avut o majorare de la 8% la 10% a impozitului de dividende, s-ar putea în continuare să crească, s-ar putea ca și impozitul pe profit să crească, taxele pe proprietate. Nu m-aș mira să văd și impozite pe salarii mai mari, deși suntem campioni la impozitarea muncii. De exemplu, acum munca e taxată undeva cu 42%, am putea merge până la 50%.”

Atunci când deficitul bugetar este mare, sunt două soluții pe masă: fie creșterea taxelor, fie reducerea cheltuielilor. Am ajuns aici pentru că nu am redus cheltuielile, deși au fost semnale de alarmă.

Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Avem raportul de anul trecut al Comisiei Europene, ce spuneau în acest raport, că era suficient să fim prudenți anul trecut, și nu am fi avut niciun fel de problemă, pentru că veniturile au crescut substanțial, dar în același timp, anul trecut, în contextul anului electoral, am majorat extrem de mult cheltuielile, asta a fost problema.”

FMI, soluția de criză

Surse guvernamentale afirmă că, dacă nu se iau măsuri urgente, România ar putea fi nevoită să solicite sprijin financiar de la FMI, deși, fiind o țară membră a Uniunii Europene, ar trebui să avem întâi o discuție cu Comisia Europeană. România a apelat la FMI în timpul crizei din 2009. De altfel, o țară ajunge la FMI când este în criză, iar instituția vine cu propriile condiții, dure, pentru un traseu mai bun al economiei.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Din punctul meu de vedere, discuția aceasta despre FMI și un eventual acord este mai degrabă o cale de scăpare, în așa fel încât politicienii noștri să poată să dea vina pe altcineva și să nu piardă capital politic.”

Se vorbește totuși și despre concedieri masive în sistemul bugetar. Sunt vizate atât administrațiile locale, cât și instituțiile centrale, în contextul unui deficit bugetar care a depășit pragurile critice.

De asemenea, în interiorul coaliției, se discută inclusiv despre o remaniere guvernamentală majoră, sau chiar despre formarea unui nou executiv, cu susținere largă în Parlament, care să poată gestiona costul politic al măsurilor. Toate deciziile sunt amânate până după alegeri.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano
Bogdan Asaftei
Bogdan Asaftei
Redactor-Șef

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole