ZiarulRing

19-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Ce face PREŞEDINŢIA cu DISTRUGĂTOARE de DOCUMENTE de 3.200 €

Administraţia Prezidenţială a cumpărat, recent, câteva distrugătoare de documente cu nivel de securitate ridicat, ce par realmente capabile să „topească” hârtia sau chiar CD-urile.

Avatar

Publicat

pe

Administraţia Prezidenţială a cumpărat, recent, câteva distrugătoare de documente cu nivel de securitate ridicat, ce par realmente capabile să „topească” hârtia sau chiar CD-urile. Luna trecută, instituţia publică pe care o conduce preşedintele Traian Băsescu a achiziţionat, prin cumpărare directă, trei distrugătoare de documente, cerând ca acestea să aibă un nivel de securitate ridicat.

Două dintre echipamentele respective pot distruge hârtie cu capse şi agrafe, carduri, CD-uri sau dischete, tăindu-le în fâşii cu o lăţime de 5,8 milimetri. Şi cel de-al treilea poate distruge hârtie, cu capse sau agrafe, pe care o transformă în particule late de 0,78 milimetri şi cu o lungime de 11 milimetri. În plus, capacitatea containerelor distrugătoarelor de documente va fi destul de mare, şi anume de 309 litri.

Pentru toate acestea, Administraţia Prezidenţială a plătit aproximativ 14.300 de lei (n.r. – în jur de 3.200 de euro la data cumpărării). Oprea: Instituţia este obligată de NATO să le deţină Am încercat să aflăm ce cantitate de documente secrete sau copii ale acestora intenţionează să distrugă Administraţia Prezidenţială încât să aibă nevoie de cele trei distrugătoare cu nivel de securitate atât de ridicat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, ne-a spus doar că, în conformitate cu mai multe ordine privind securitatea informaţiilor clasificate, „Administraţia Prezidenţială are obligaţia de a avea în dotare astfel de distrugătoare de informaţii cu nivel de securitate ridicat conform practicilor folosite la nivelul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi la nivelul Uniunii Europene”.

Alte 12 în doi ani Administraţia Prezidenţială a cumpărat distrugătoare de documente şi în anii anteriori, însă nu a specificat ca acestea să aibă un nivel de securitate ridicat. În 2012, două astfel de echipamente au costat, în total, aproximativ 1.900 de lei. Şi în 2011 au fost necesare distrugătoare de documente, instituţia publică plătind aproximativ 10.000 de lei pentru 10 echipamente.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *