ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Ce au descoperit doctorii plecați cu o caravană medicală prin satele din țară: 4 din 5 oameni sunt obezi

Avatar

Publicat

pe

O acțiune de testări și analize medicale gratuite, organizată de Alianța Pacienților Cronici din România prin satele din șase județe, arată cât de șubredă este sănătatea românului „gras și frumos” de la țară: mai mult de jumătate dintre cei peste 1.200 de oameni testați au diabet sau prediabet, patru din cinci sunt supraponderali sau suferă de obezitate, iar 36 de persoane au aflat că au hepatita B sau C. „Trăim cu senzaţia că la ţară, părinţii noştri, bunicii noştri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mişcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Nu mai puțin de 1.216 persoane din mediul rural au beneficiat de controale și analize medicale gratuite, prin intermediul celei de-a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, care în acest an s-a focusat pe bolile cardiovasculare, diabet, obezitate și hepatite. 

Caravana s-a desfăşurat pe parcursul a nouă weekenduri, în perioada martie-iunie 2024, în sate aflate la mai mult de 20 km de cel mai apropiat spital din șase județe: Teleorman (localitățile Vârtoape şi Scurtu Mare), Tulcea (Beştepe), Giurgiu (Prundu şi Greaca), Vâlcea (Alunu), Argeş (Mozăceni) şi Vrancea (Tulnici).

Șase din zece au diabet sau prediabet

Iar rezultatele testărilor medicale și consultaţiilor oferite de o echipă de medici diabetologi şi cardiologi, alături de asistente medicale și elevi de la şcolile postliceale sanitare, relevă o situație îngrijorătoare în ceea ce privește sănătatea românilor din mediul rural.

Concret, mai mult de jumătate (58%) dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. Dintre aceștia, 48% au prediabet sau rezistență la insulină și 10% au diabet netratat. Mai mult, un sfert dintre persoanele cu diabet (peste 24%) aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică. De asemenea, peste 140 de persoane au primit recomandare de control suplimentar la diabetolog.

Însă, la intrarea în spațiul de testări, doar 130 persoane din cele peste 1.200 testate (deci puțin peste 10%) au declarat că știu că au diabet. 

Advertisement

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *