Deși bacilul Koch – cauza celei mai mortale boli infecțioase din lume – a fost descoperit cu mai bine de 140 de ani în urmă, tuberculoza continuă să rămână „o catastrofă globală”, peste un milion de oameni fiind uciși, în fiecare an, de această boală infecțioasă. Însă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată pe 24 martie, oamenii de știință au anunțat că sunt foarte aproape de a dezvolta un test de sânge ce ar putea identifica rapid milioane de oameni care răspândesc boala fără să știe. Totodată, o nouă clasificare a stadiilor maladiei ar contribui la o mai bună diagnosticare și tratare a stadiilor incipiente ale tuberculozei, care, în prezent, sunt trecute cu vederea.
Pandemia de Covid-19, care a afectat grav eforturile globale de a combate tuberculoza (TBC sau TB), a anulat progresele realizate în anii anteriori, astfel că, în ultimii trei ani, atât incidența bolii, cât și rata de mortalitatea sunt din nou în creștere, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din toamna anului trecut.
Acum, cercetătorii de la Universitatea britanică din Southampton, care au lucrat împreună cu experți de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, și de la Universitatea Cayetano Heredia din Lima, Peru, au făcut o descoperire care reprezintă un pas major în efortul mondial de a combate transmiterea tuberculozei.
Ajută la depistarea celor 3 milioane de infectați, ratați anul trecut
Citește articolul integral aici.