Care sunt prețurile pentru aerisirea caloriferelor și revizia centralei termice de apartament. Toată lumea trebuie să facă aceste lucruri înainte de a începe iarna.
Cât trebuie să plătești pentru aerisirea caloriferelor și revizia centralei
A trecut aproape jumătate din luna octombrie, iar nopțile sunt tot mai reci, motiv pentru care mulți români au pornit centrala termică. Indiferent dacă este vorba despre o centrală de apartament sau ești branșat la rețeaua de termoficare, este important de menționat că sistemul termic trebuie pregătit sezonul rece.
Înainte de a da drumul la calorifere, acestea trebuie verificate în fiecare an. Astfel, caloriferele trebuie aerisite înainte de a fi pornite, după cum recomandă instalatorii.
Asociațiile de locatari din București au început pregătirile sistemului termic, iar unii au preferat să angajeze instalatori pentru a se ocupa de acest aspect.
Salariul pentru un instalator mecanic al blocului este de aproximativ 2.000 de lei pe lună, după cum a explicat un președinte de bloc. Aerisirea caloriferelor din apartamente este foarte importantă.
“Da. Altfel sunt apartamente, sunt calorifere care nu dau căldură. Sunt calorifere care au numai 2, 3 elemenţi calzi”, a mai explicat proprietarul de bloc, potrivit Observator News.
Cei care dețin centrală proprie trebuie să aerisească și ei caloriferele. În cazul în care nu te pricepi, un specialist costă 250 de lei. Este recomandată și o revizie tehnică a centralei, o dată pe an, care costă între 200 și 400 de lei.
Cum poți avea un consum cât mai mic în sezonul rece
Specialiștii au oferit sfaturi pentru a avea un consum mai mic iarna. De exemplu, este important ca temperatura de la apă caldă să fie una medie.
“Trebuie să o folosim pe o temperatură medie la apă caldă, să nu fie potrivită apa caldă pe o temperatură foarte mare în aşa fel încât să trebuiască să o combinăm cu apă rece pentru că nu are sens.
Este o risipă degeaba. O vom potrivi pe undeva la 43 de grade. Iar la butonul de temperatură a căldurii să fie în jur de 40-45 de grade. În felul ăsta nu vom avea valuri de căldură”, a spus un instalator.
Cei care sunt branșați la rețeaua de termoficare trebuie să monteze repartitoare până la finalul anului, astfel că vor plăti și mai mult pentru costurile la încălzire.
Un repartitor costă între 150 și 200 de lei. Cu cât apartamentul are mai multe camere, cu atât investiția va fi mai mare. Pentru un apartament cu 4 camere, se poate ajunge la sume de peste 1.000 de lei.
Citirea acestora costă încă 3 lei, pentru fiecare repartitor. Cei care nu respectă acest lucru riscă să se aleagă cu amenzi în valoare de până la 1.000 de lei.