back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 13, 2024

Carol Quintul și Ioana D’Arc, consangvinitate și frică de dezvirginare

Distribuiți

Demers salutar al psihiatrului francez Patrick Lemoine, doctor în neuroștiințe, specialist care a avut curiozitatea să întocmească, pe baza unei cercetări riguroase, fișele medicale ale unora dintre cei mai importanți conducători ai omenirii. Așa ne-am putut dumiri din cauza căror boli au suferit, de pildă, Carol Quintul sau Ioana d’Arc, „pacienții” diagnosticați în rândurile următoare, dar și cum au influențat aceste afecțiuni viața lor, implicit existențele a milioane de oameni.

Născut la Ghent, în Flandra, pe 24 februarie, Carol de Habsburg (1500-1558), mai cunoscut sub supranumele de Carol Quintul, a fost cel mai puternic monarh al secolului al XVI-lea. Avea în putere Sfântul Imperiu Romano-German, Țările de Jos, Burgundia, Spania, America de Nord, America Centrală și de Sud, Indonezia etc. „Comparabil cu Ginghis Han, Amazon și Facebook în materie de teritorii administrate, Carol Quintul a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari suverani ai tuturor timpurilor și, de asemenea, o gazdă nemaipomenită pentru o multitudine de boli care l-au măcinat constant, până când, la 58 de ani, organismul i-a cedat”, aprecia Patrick Lemoine în studiul său intitulat Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumii, publicat în România în 2020 de Editura Trei.

Prognatism mandibular spectaculos

Cum luptele lui cu Francisc I, Henric al II-lea sau Martin Luther nu sunt o noutate, să dăm curs informațiilor noi, datelor care conturează, grație efortului depus de psihiatrul francez, profilul medical al suveranului. Așadar, de ce boli a suferit Carol Quintul? „Carol a avut un serios handicap fizic, un prognatism mandibular spectaculos și dizgrațios, atât de pronunțat încât nu putea mânca (una dintre activitățile lui preferate) fără ca dumicații să nu-i scape din gură și să-i păteze hainele. Îi era dificil până și să vorbească. Majoritatea timpului, maxilarul inferior îi atârna pur și simplu”.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole