INGREDIENTE
Pentru blatul de ciocolata
- 5 oua
- 100 g zahar
- 50 g faina
- 30 g pudra de cacao
- 1/2 plic praf de copt
- 1 praf sare
Pentru sirop
- 300 g zahar
- 250 ml apa
Pentru crema de vanilie
- 1 litru lapte
- 250 g zahar
- 3 pliculete zahar vanilat
- 250 g unt topit
- 150 g amidon de porumb
Pentru glazura
- 150 g ciocolata
- 60 ml ulei
PREPARARE
Învaţă să prepari chiar tu o prăjitură franţuzească rafinată, cu cremă de vanilie uşoară şi blat pufos de ciocolată.
Mod de preparare:
Într-un castron mic se amestecă făina, pudra de cacao, praful de copt şi sarea.
Separat, se bat albuşurile spumă cu zahărul şi apoi se înglobează gălbenuşurile unul câte unul.
Amestecaţi ingredientele umede cu cele uscate şi turnaţi compoziţia de pandişpan într-o tavă tapetată în prealabil cu făină.
Se coace blatul la 180 de grade circa 15 minute, se scoate şi se lasă la răcit.
Se fierbe siroul din apă şi zahăr pe foc circa 10 minute, apoi se însiropează blatul de ciocolată cu el.
Pentru cremă se amestecă amidonul de porumb cu 150 ml lapte. Separat se amestecă zahărul, zahăr vanilat şi restul de lapte şi se fierbe la foc mic amestecând continuu. Când dă în clocot, se adaugă laptele cu amidonul şi se freacă energic compoziţia. Când amestecul începe să se îngroaşe, se mai lasă să fiarbă circa 2 minute la foc mic, apoi se dă deoparte. Se acoperă amestecul cu o coală de hârtie de copt şi se lasă la răcit la temperatura camerei. Când s-a răcit, se înglobează untul topit şi se amestecă bine. Se toarnă crema peste blat şi se nivelează cu o spatulă.
Se topeşte într-o cratiţă mică ciocolata cu uleiul şi se toarnă glazura peste crema de vanilie. Se lasă la răcit prăjitura, apoi se taie în careuri şi se serveşte la cafea, ceai, sau lapte rece.