Care este pluralul cuvântului ”lapte”. Eroarea gramaticală a multor români care sunt puși în dificultate atunci când ajung la magazin și trebuie să cumpere mai multe bucăți din acest produs alimentar foarte delicios.
Cum se spune, de fapt, ”lapte” la plural”. Greșeala uriașă pe care o fac foarte mulți cetățeni români atunci când se exprimă
Cum se spune, de fapt, ”lapte” la plural. Dacă nu știi, atunci îți spunem că este vorba de o greșeala uriașă pe care o fac foarte mulți cetățeni români atunci când se exprimă. Ei bine, acest substantiv este defectiv de plural.
Mai exact, profesorii de limba și literatura română ne învață că acest cuvânt are aceeași formă la plural ca la singular. În schimb atunci când se referă la „mulsoare” poate avea două forme popularela plural, și anume „lapți” / „lăpturi”, conform DOOM3.
În această situație trebuie neapărat precizat că aceste două forme de plural sunt unele populare, arhaice, motiv pentru care nu sunt considerate literare și nici nu sunt utilizabile în exprimarea îngrijită a limbii române.
Mai mult decât atât, lapți, care este un substantiv masculin plural, se referă la glandele sexuale masculine care se găsesc la pești. Românii știu că aceștia au un aspect de masă gelatinoasă alb – lăptoasă.
Dicționarul Explicativ ne spune că ”lapte” este un lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale mamiferelor femele (care constituie hrana exclusivă a sugarului și a puiului de animal).
În plus, cuvântul ”lapte” poate avea și un alt înțeles, atunci când este vorba de un „suc care se găsește în unele plante sau fructe ori se prepară din acestea și este asemănător la aspect cu laptele”.
Ce sunt substantivele defective de plural
Substantivele defective de plural sunt acele cuvinte care nu au o formă la plural, ci numai la singular. Printre acestea se numără: miere, aur, cinste, creștinism, feudalism, foame, sete, curaj sau somn. Și asta nu este singura capcană a limbii române.
Așa cum există cuvinte care nu au plural, tot așa sunt substantive care nu au o formă la singular. În această situație se încadrează substantivele proprii (București, Carpați, Iași) și substantivele comune: câlți, tăieței, zori, moaște, blugi, ochelari, pantaloni sau aplauze.