ZiarulRing

17-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Care e cel mai puțin periculos etaj în cazul unui cutremur puternic. Mitul distrus de inginerul Radu Sorin Văcăreanu 

Avatar

Publicat

pe

Care e cel mai puțin periculos etaj în cazul unui cutremur puternic. Mitul distrus de inginerul Radu Sorin Văcăreanu care este rector al Universității Tehnice de Construcții București. Ce a declarat profesorul universitar.

Care e cel mai sigur etaj dacă se produce un seism major. Credința despicată în patru de inginerul Radu Sorin Văcăreanu

Care e cel mai sigur etaj dacă se produce un seism major, foarte multă lume fiind de părere că ultimul reduce mult din riscurile la care se expun oamenii în astfel de situații neprevăzute și complet neașteptate.

Această credință, însă, a fost despicată în patru de inginerul Radu Sorin Văcăreanu care este de cu totul altă părere. Profesorul susține că nu mai contează unde locuiești dacă cutremurul este unul puternic, cu impact major.

Din păcate, în cazul unui colaps parțial sau total șansele de supraviețuire sunt din ce în ce mai mici. Perioada de garanție a structurii de rezistență când vine vorba de imobilele din România este de 50 de ani.

„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip «pancakes», când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte.

Când avem un colaps total sau parțial chiar nu mai contează la ce etaj stai”, a declarat inginerul Radu Sorin Văcăreanu în podcastul moderat de Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu, potrivit publicției dcnews.ro.

Advertisement

Radu Sorin Văcăreanu, despre structura de rezistență a blocurilor

„În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin «în cârcă» decât ce este jos”, a completat Radu Sorin Văcăreanu.

Singura soluție care poate face diferența între viață și moarte în situația unui cutremur puternic este consolidarea clădirilor vulnerabile. Din păcate, acestea nu sunt deloc puține la număr și stau să cadă în orice clipă.

Aproape jumătate din locuințele din țara noastră sunt foarte vechi și au ieșit de mult din acea perioadă de garanţie a structurii de rezistenţă, care este de 50 de ani. În prezent, în București, 361 de imobile sunt încadrate în categoria 1 de risc seismic.

Mai exact, asta înseamnă un pericol major de prăbușire. În cadrul unei simulări de seism ISU din 2018, autoritățile au sesizat că cel puțin 3.000 de persoane își pierd viața, în timp ce sunt așteptați 5.000 de răniți.

40.000 de bucureșteni vor fi fără adăpost. De asemenea, 35.000 de persoane pot rămâne fără curent și 45.000 fără apă de niciun fel. De reamintit faptul că la cutremurul din martie 1977 au existat peste 1.500 de morți și 33 de clădiri s-au prăbușit.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *