ZiarulRing

20-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Canicula şi PROGNOZELE GREŞITE aduc DEZASTRUL în agricultura românească! DISPAR legumele autohtone

Absenţa ploilor şi temperaturile ridicate au reuşit să distrugă aproape toate recoltele de cereale şi legume.

Avatar

Publicat

pe

 Absenţa ploilor şi temperaturile ridicate au reuşit să distrugă aproape toate recoltele de cereale şi legume.

Agricultorii spun că de vină este Administraţia Naţională de Meteorologie şi vor să facă plângere penală împotriva instituţiei. Fermierii români sunt disperaţi.

Seceta prelungită a ajuns să compromită aproape întreaga recoltă, provocând, astfel, pagube imense. Mai grav este că absenţa ploilor va face ca, de la jumătatea lunii august, legumele româneşti să dispară de pe piaţă, ne spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Legumele pur şi simplu «fierb» în câmp” O adevărată apocalipsă a legumelor româneşti transpare din relatarea şi din semnalul de alarmă tras de preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu. Acesta ne-a declarat: “Cele mai afectate sunt culturile de porumb, floarea-soarelui, grâu şi rapiţă. Asta la nivel de ţară, dar sunt zone în care procentele de distrugere a culturilor sunt foarte mari.

Cea mai calamitată pe toate culturile este Moldova. Este dezastru pentru că nu a mai plouat de trei luni şi temperaturile cele mai ridicate tot în această zonă s-au înregistrat. Consecinţele: pierderi până la 100% ale recoltelor. Producţia va fi incomparabil mai mică decât cea de anul trecut. Produsele agricole sunt materii prime pentru foarte multe alimente, inclusiv pâine, produse din carne, tot, iar cel târziu la începutul iernii preţurile la alimente vor exploda, pentru că vom fi nevoiţi să aducem din import. Şi unde culturile mai stau binişor, dacă mai continuă temperaturile acestea mari, fără precipitaţii, riscăm ca şi acolo să avem calamităţi.

Din cauza căldurii excesive, legumele pur şi simplu «fierb» în câmp, roşiile s-au murat din cauza soarelui puternic şi s-au stricat. La fel, ardeii şi vinetele. Asta înseamnă că, dacă nu va ploua, din a doua jumătate a lunii august, legumele româneşti vor dispărea de pe piaţă”.

“ANM ne-a indus în eroare” Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România se plânge de faptul că prognozele greşite ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au contribuit la pierderile uriaşe pe care le-au suferit fermierii.

Advertisement

“Cel puţin noi, cei din zona Moldovei, am fost «ameninţaţi» toată primăvara, prin prognozele meteo, că vor veni ploile, dar singurul fenomen meteorologic care s-a manifestat a fost vântul. Din păcate, ANM ne-a indus în eroare pe noi, agricultorii.

Am fi reuşit să mai recuperăm ceva dacă ştiam exact ce se va întâmpla în lunile mai şi iunie. Am fi pus hibrizi de porumb mai precoce, nu întârziaţi. Şi acum s-ar fi copt şi nu mai aveau nevoie de multă apă, dar nouă ni s-a spus că lunile mai şi iunie vor fi foarte ploioase şi n-am avut o lacrimă de apă. Mai puteam lua şi nişte măsuri agrotehnice. Serviciul de meteorologie ar trebui să fie folositor printr-o informare strictă şi corectă pentru că nu ne jucăm.

Nu reuşesc să nimerească prognozele nici pe o săptămână; dacă vă uitaţi pe previziuni, în şase zile vremea se schimbă. Nu mai plouă joi, plouă vineri; nici vineri nu plouă, dau pe sâmbătă”, a comentat Laurenţiu Baciu. Anchetă la meteo? Laurenţiu Baciu susţine ca ANM trebuie să răspundă cumva pentru prognozele date.

“Vom face plângere penală împotriva ANM pentru că ne-a informat greşit. A prognozat că în Moldova va ploua câte 20-30 de litri pe metru pătrat. Unde, mă? O să scoatem toate prognozele şi avertizările de ploaie pe care le-au făcut, în special că luna mai va fi ploioasă”, ne-a precizat Laurenţiu Baciu. 43 de centimetri măsoară, în lăţime, crăpăturile din pământul însetat.

“Mai dau şi codurile alea de inundaţii, de vijelii pe la primării. Edilii umblă nebuni prin casele oamenilor spunându-le «adăpostiţi-vă, vine prăpădul». Şi nu a venit nimic.”, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR “De multe ori am vrut să fac plângere împotriva ANM.

Păi noi investim miliarde de euro în pământul ăla. Îmi spui «acum plouă, acum nu plouă». În martie mă organizasem aici, la fermă, mă gândeam ce voi face, când voi semăna dacă nu mă lasă ploile. Am tras ca înecaţii şi zi, şi noapte când prindeam vremea bună, că ne-am gândit că vine prăpădul. Şi multe culturi nu au răsărit nici măcar acum. Am fi putut să ne adaptăm la alte specii de culturi, cu ciclu scurt de vegetaţie, care să fi prins umiditatea din iarnă şi nu erau probleme. Aşa am mers pe structura clasică, după spusele ANM-ului.

A spus ANM-ul că va fi o aşa secetă în Moldova? A spus că vor fi inundaţii. Iar bătrânii de la noi spun că de 50-60 de ani ei nu au prins aşa secetă. Sunt crăpături în pământ cu lăţimi cât talpa piciorului meu, şi port 43.”, Laurenţiu Baciu “Sistemele de irigaţii le-am distrus, am avut 3.300.000 de la răposatul şi noi am considerat că cel mai bine este să le stricăm, că nu era bun nimic din ce-a lăsat.

Advertisement

Le-am furat, le-am stricat şi mai funcţionează acum în România 10% din sistemul lăsat de Ceauşescu, iar de construit nu am mai construit nimic.”, Laurenţiu Baciu ” Dacă nu va ploua, din a doua jumătate a lunii august, legumele româneşti vor dispărea de pe piaţă.”, LAURENŢIU BACIU, preşedintele LAPAR

– https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/262911/2015/Canicula-si-PROGNOZELE-GRESITE-aduc-DEZASTRUL-in-agricultura-romaneasca-DISPAR-legumele-autohtone

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *