Mangalia e aproape absentă de pe lista preferințelor turiștilor români, deși este unul dintre cele mai spectaculoase orașe de la malul Mării Negre, unde vestigiile antice ies, pur și simplu, din pământ, la fiecare pas. Cetatea antică peste care a fost construită actuala localitate – oraș și stațiune turistică – s-a lăsat descoperită mai greu, dar astăzi își arată semnele pe o suprafață foarte extinsă. O excursie pe urmele grecilor antici sau ale romanilor poate începe în centrul orașului și se întinde până spre satele învecinate – Limanu și Hagieni -, pe apă. Din zona siturilor arheologice se coboară pe plajă și în portul turistic, de unde se poate ieși cu vaporașul pe mare, apoi pe Lacul Limanu, întregul circuit spunând povestea fabuloasă a acestui loc unic.
În Mangalia se poate face plajă, se poate înota în mare, se fac tratamente balneare și de recuperare, dar există și o latură enigmatică a acestei stațiuni ridicate peste o veche cetate de la malul mării. Pasionații de istorie și de arheologie găsesc aici aproape jumătate de oraș cu vestigii antice, multe dintre ele fiind în aer liber.
Punctul de pornire al unei minunate incursiuni în viața grecilor care trăiau aici și făceau comerț, cu peste 2.000 de ani în urmă, este situl de lângă Muzeul de Arheologie Callatis, ce se poate vizita gratuit. Apoi, în interiorul muzeului se pot admira mii de obiecte descoperite de arheologi, începând din anii ’60, care astăzi fac parte din expoziția permanentă a muzeului.
În muzeu există și o hartă a Dobrogei din perioada romană, cu principalele așezări care au fost descoperite de-a lungul anilor.
Citește articolul integral aici.