back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
joi, decembrie 26, 2024

Călin Georgescu, legături cu fondatorul Mișcării Legionare? Ce rol joacă un fost legionar decedat în exil

Distribuiți

Călin Georgescu, candidatul la alegerile prezidențiale de duminică, 8 Decembrie, a afișat numeroase legături cu una dintre cele mai odioase formațiuni care au fost la conducerea acestei țări, anume, Mișcarea Legionară.

Mișcarea Legionară – context

Mișcarea Legionară, cunoscută oficial ca Legiunea Arhanghelului Mihail, a fost o organizație politică de extremă dreapta din România, fondată în 1927 de Corneliu Zelea Codreanu. Aceasta a evoluat într-o mișcare paramilitară și ideologică, devenind una dintre cele mai notorii grupări fasciste din Europa interbelică.

Miscarea Legionara
Miscarea Legionara

Mișcarea Legionară a fost aliată cu Germania nazistă, adoptând și adaptând elemente din ideologia nazistă. De altfel, naziștii au fost și sponsori ai grupării din România. În septembrie 1940, Mișcarea Legionară a ajuns la putere alături de generalul Ion Antonescu, formând Statul Național-Legionar. Dar, de menționat, a avut miniștri și în guvernele anterioare.

De-a lungul existenței sale, Mișcarea Legionară a fost responsabilă pentru o serie de crime politice, acte de violență și persecuții îndreptate împotriva adversarilor săi politici, a evreilor și a altor categorii sociale. Guvernul Antonescu și Mișcarea Legionară au ucis și deportat sute de mii de români, evrei, romi, au comis pogromuri, masacre, deportări în masă.

Călin Georgescu – candidat la președinția României

Iar acum să aplecăm lupa și asupra lui Călin Georgescu, candidat la președinția României la alegerile din 8 decembrie 2024. Aceasta s-a născut la 26 martie 1962 în București, este un inginer agronom român și doctor în pedologie.

Georgescu fost asociat cu ideologia legionară prin diverse declarații și acțiuni. În 2021, a co-fondat Asociația „Pământul Strămoșesc”, alături de un fost candidat AUR și un fost ofițer al serviciului secret al armatei. Numele asociației este inspirat de o revistă legionară din perioada interbelică.

Într-un interviu din 2022, Georgescu a afirmat că Mișcarea Legionară a fost „cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român” și a susținut reabilitarea lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării.

Tot în 2022, Georgescu a fost anchetat pentru propagandă legionară, după ce a numit „martiri” doi lideri legionari responsabili de crime de război. Cu toate acestea, dosarul penal a fost închis de procurori în noiembrie 2024.

De asemenea, Eugen Sechilă, un susținător al lui Georgescu, a fost observat alături de acesta în apariții publice. Sechilă este cunoscut pentru simpatiile sale legionare și pentru promovarea figurilor legionare din istoria României.

Calin Georgescu si Eugen Sechila
Călin Georgescu, alături de Eugen Sechila și Elena Sechila (fosta Puiu), nepoata legionarului Gogu Puiu si președinta asociației cu același nume. Foto: Facebook

Fondatorii Mișcării Legionare

De regulă, când se vorbește despre Mișcarea Legionară și începuturile ei iese în față figura liderului ei, Corneliu Zelea Codreanu, întrucât autoritatea sa era absolută, inalienabilă și indisputabilă.

Totuși, alături de acest personaj, la fondarea Mișcării Legionare au contribuit și alți fondatori: Ion Moța, Radu Mironovici, Ilie Gârneață și… Corneliu Georgescu!

Mișcarea Legionară - fondatori
În picioare de la stânga la dreapta: Corneliu Georgescu, Tudosie Popescu și Ion I. Moța; așezați: Radu Mironovici, Corneliu Zelea Codreanu și Ilie Gârneață.

Corneliu Georgescu 

Potrivit Wikipedia, Corneliu Georgescu s-a născut la 2 ianuarie 1902 în Poiana Sibiului, comitatul Sibiu, Austro-Ungaria, azi Sibiu, România. El a fost un avocat și politician român, cunoscut ca membru fondator al Mișcării Legionare. Alături de Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moța, Radu Mironovici și Ilie Gârneață, a fondat, în 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscută ulterior sub numele de Mișcarea Legionară sau Garda de Fier.

Georgescu a îndeplinit funcția de subsecretar de stat la Ministerul Economiei Naționale pentru Colonizarea Populației Evacuate în guvernul Ion Antonescu, în perioada 14 septembrie 1940 – 24 ianuarie 1941. Corneliu Georgescu a deținut titlul de ministru de finanțe în guvernul legionar din exil, de la Viena. Corneliu Georgescu a murit în primăvara anului 1945 la Mittersill, Austria, în exil.

Călin Georgescu – Corneliu Georgescu

Nu există nicio legătură directă între Călin Georgescu, actual candidat la alegerile prezidențiale, și Corneliu Georgescu, fost fondator al Mișcării Legionare. Totuși, multe semne de întrebare se ridică atunci când observăm aspecte comune (Austria, linia ideologică, misterul din jurul ambelor personaje (Corneliu Georgescu a murit la 43 de ani), legăturile cu Horia Sima (care a trăit în Spania până la moartea sa, în 1993) etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole