În premieră, BNR publică un curs de peste 5 lei pentru un euro. Pragul psihologic de 5 lei pentru un euro a fost atins marți, când Banca Centrală a publicat datele privind cursul de schimb. Acest nivel este mai degrabă unul psihologic, diferența dintre un curs de 4,97 și unul de 5,03 lei fiind de 6 bani. Cu toate acestea, un curs depreciat va scumpi importurile și pe de ală parte îi va ajuta pe exportatori să încaseze mai mulți lei pe valuta facturată.
În plus, ratele celor care au împrumuturi la bănci în euro vor crește ușor. De exemplu, dacă până acum aveai o rată la credit de 300 de euro (1491 lei la cursul de 4.97 lei/euro), aceasta va crește cu 18 lei, dacă euro urcă la 5,03 lei.
1 euro = peste 5 lei
Dealtfel, economistul șef al BRD, Florian Libocor, a spus anul trecut că noi plătim deja pentru un euro mai mult de 5 lei.
„Să știți că în momentul de față-vrând, nevrând- plătiți un euro cu peste 5 lei. În toată zona de utilități, unde facturile sunt în echivalent euro, veți vedea că firmele vă încasează moneda unică la peste 5 lei”, a spus Libocor.
„Când ai un deficit bugetar de 9% și aduni la el deficitul comerțului extern obții un deficit de peste 15%, pe care trebuie să-l finanțăm. Faptul că nivelul cursului va merge la 5 lei sau 5 lei virgulă ceva, nu trebuie să fie perceput ca fiind o „explozie” a cursului”, a continuat acesta.
Depășirea acestui prag de 5 lei este un lucru firesc, spun economiștii. „Piața valutară este o piață în care intră și iese valută, iar cursul se stabilește între cerere și ofertă”, consideră Libocor.
E drept, în ultimele două luni, Banca Centrală a făcut eforturi pentru a ține leul sub pragul de 5 unități pentru un euro, iar asta s-a văzut în ieșirile din rezerva valutară ale României, gestionate de Banca Centrală.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că, în condiţiile în care România s-ar confrunta cu ieşiri masive de capital, Banca Naţională este pregătită.
„Bineînţeles că ne pregătim pentru un scenariu postalegeri prezidenţiale. Suntem pregătiţi pentru eventuale ieşiri de capital, de fapt diminuarea intrărilor de capital. O nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent ajung la scadenţă, nu se mai reînnoiesc şi se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Noi îl acoperim. Suntem pregătiţi. Nu este momentul pentru a ne gândi la o reducere de rată de politică monetară pentru că acest lucru, în condiţiile actuale de fluctuaţii puternice, incertitudini, poate să sune ca o invitaţie la presiuni în sensul deprecierii leului“, a explicat Mugur Isărescu în februarie acest an.