back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Borș cu sfeclă roșie. Rețeta rusească

Distribuiți

Ciorbă cu sfeclă roșie, sau borș roșu, celebra rețeta rusească, este foarte des întâlnită în Ucraina și Rusia. Se servește cu smântână, ceapă și slăninuță.

Uite o rețetă foarte gustoasă, pe care bucovinenii au împrumutat-o de la vecinii lor, din Ucraina și Rusia! În Rusia, se consideră gospodine doar femeile care pot găti un borș roșu gustos. Fiecare gospodină de etnie rusă are secretul ei de obținere a unei culori frumoase care se păstrează.

Borș cu sfeclă roșie. Rețeta rusească

Ciorbă cu sfeclă roșie, sau borș roșu, celebra rețeta rusească, este foarte des întâlnită în Ucraina și Rusia. Este foarte gustoasă, energizantă și sățioasă. Se poate face cu carne su de post.

Ingrediente

  • Carne de porc (scăriță și piept) – 900 g;
  • Sos de roșii (de casă) – 3 linguri;
  • Sfeclă – 3 rădăcini;
  • Morcov – 1;
  • Ceapă – 2;
  • Cartofi – 3 mari;
  • Varză – 600 g;
  • Sucul unei lămâi;
  • Ardei gras – 1;
  • Rădăcina de pătrunjel – 1;
  • Leuștean;
  • Pătrunjel;
  • Sare;
  • Apă – aproximativ 5 litri;
  • Ulei – 2 linguri.

Mod de preparare

  • Spălăm carnea și o tăiem cuburi (scăriță de-a lungul costitelor). Punem carnea în oală cu apă rece, când începe a fierbe, vărsăm apa și spălăm carnea.
  • Turnam apă în cratiță, punem carnea și lăsăm să fiarbă aproximativ 90 minute sau până când e aproape fiartă.
  • Între timp spălăm sfecla și o invelim în folie de aluminiu. Punem sfecla în cuptor la 180 C pentru aproximativ o oră (testul scobitorii : trebuie să fie moale). Nu uităm să o întoarcem de pe o parte, pe alta. Sfecla coaptă este secretul pentru păstrarea culorii.
  • Tăiem după plac, felii rotunde, cuburi, mărunt.
  • Când carnea începe să fiarbă adăugăm cepele întregi (după fierbere le scoatem).
  • După 90 minute, adăugăm varza în cratița cu carne.
  • Călim în 2 linguri de ulei morcovul, adăugăm ardeiul, lăsăm 5-7 minute. Turnam 3 linguri de apă și mai lăsăm pe foc 5 minute.
  • Adăugăm morcovul și ardeiul în cratița cu borș. Săram.
  • Punem rădăcina de pătrunjel (întreagă, o scoatem după fierbere). Adăugăm cuburile de cartofi.
  • Decojim sfecla coaptă, o răzuim, și o călim în uleiul rămas de la morcov.
  • Turnăm sosul de roșii și lăsăm la foc mic 5 minute. Adăugăm sucul de lămâie și 2 linguri apă. Luăm tigaia de pe foc peste 5-7 minute.
  • Punem sfecla, pătrunjelul și leușteanul în ciorbă (doar în momentul cînd cartofii s-au fiert).
  • Adăugăm sare și suc de lămâie dacă mai e nevoie.
  • Se servește fierbinte cu smântână, usturoi sau ceapă. Ucrainenii mănâncă borșul roșu cu slăninuță.
  • În Bucovina, se pune și smântână în fiecare farfurie.
Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole