ZiarulRing

23-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Bolnavii de CANCER, la mâna destinului! ADEVĂRUL despre MEDICAMENTELE COMPENSATE

Bolnavii de cancer din România beneficiază de tratamente neadecvate, avertizează dr. Marius Geantă, cofondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Avatar

Publicat

pe

Bolnavii de cancer din România beneficiază de tratamente neadecvate, avertizează dr. Marius Geantă, cofondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină. Situaţia este, în opinia acestuia, o consecinţă a faptului că lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008.

Tratamentele disponibile în prezent bolnavilor de cancer sunt unele din generaţia veche, ceea ce înseamnă că viaţa bolnavilor de cancer este la mâna destinului.

„În prezent, pacienţii din celelalte ţări europene beneficiază de terapii personalizate şi de medicamente inovative, tratamente care nu sunt disponibile şi pacienţilor români din cauză că autorităţile nu au actualizat lista de medicamente compensate”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Profilul genetic este decisiv Potrivit doctorului Geantă, în alte ţări, unde se aplică terapia personalizată, rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer este mai crescută chiar şi când aceştia se află în metastază.

„Ei selectează mai bine pacienţii când prescriu tratamentul şi îl dau ţintit pentru că boala este identificată pe profilul genetic. Mai mult, metoda terapiei personalizate elimină pacienţii pentru care nu este eficient un anumit tratament. Astfel, nu pierde bani nici sistemul şi nici bolnavul nu suportă efectele secundare ale unui tratament fără eficienţă”, explică dr. Geantă.

90% din medicamente au efect doar la 40% din pacienţi De-a lungul timpului, cercetătorii din întreaga lume au realizat zeci de mii de medicamente, însă nu toate ne fac bine.

Advertisement

„S-a dovedit că 90% din medicamente au efect doar la 40% din pacienţi. Aceste cifre susţin ideea terapiei personalizate pentru că dezvoltarea studierii componentei genetice aduce numai avantaje în tratarea cancerelor de sân, pulmonare, a melanoamelor sau colorectal”, susţine dr. Geantă. Avem nevoie de o lege În majoritatea statelor europene există un set de criterii care se aplică pentru reactualizarea listelor de medicamente, iar evaluarea se face la interval de o lună, trei sau şase luni.

„În prezent, în România nu există o lege care să oblige autorităţile să reînnoiască periodic lista de medicamente compensate. Nu este necesar să trecem Oceanul pentru a găsi normalitate. Cel mai apropiat exemplu este Bulgaria, unde are loc o actualizare lunară a listei de medicamente. Ei au resetat sistemul şi au introdus anumite criterii-grilă pentru aprobarea unor molecule noi.”

„Statisticile arată că 20% din bolnavii care decedează în spitale, la nivel mondial, îşi pierd viaţa ca urmare a efectelor secundare ale tratamentelor primite.”, Dr. Marius Geantă

„Actualizarea listei de compensate nu se poate face dacă nu se asigură un control riguros al administrării acestora pentru că terapiile noi sunt foarte scumpe.”, Dr. Marius Geantă

„România nu are un progam real de oncologie, ci unul de chimioterapie.”, Dr. Marius Geantă

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *