ZiarulRing

15-sept.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Bolile de inimă, agravate de caniculă. Sfaturi vitale pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Avatar

Publicat

pe

Un „dom de căldură” format în Marea Mediterană a pus din nou stăpânire pe Europa, iar medicii îi sfătuiesc pe pacienții cardiaci, mai vulnerabili în aceste perioade cu temperaturi extreme, să își ia măsuri de precauție suplimentare. Aproape 5% din populația adultă a țării noastre suferă de insuficiență cardiacă, o afecțiune gravă, sub-diagnosticată, cu o mortalitate ridicată, dacă nu este corect gestionată.

O serie de avertismente cu privire la modul de gestionare a bolilor cardiace, în perioadele cu temperaturi ridicate, au fost lansate de medici cardiologi, în cadrul unei campanii de informare și conștientizare derulate de Asociația Solidari pentru Sănătate, în contextul în care foarte mulți români suferă de insuficiență cardiacă fără să știe.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă, sub-diagnosticată, care poate influența negativ calitatea vieții pacienților și care, dacă nu este gestionată corespunzător, poate duce la complicații severe. În România, aproape 5% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar una din două persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii cinci ani de la diagnosticare. Anual, apar 44.000 de cazuri noi”, au precizat reprezentanții organizației neguvernamentale.

Potivit medicilor cardiologi, insuficiența cardiacă este „o incapacitate a inimii de a asigura un flux de sânge în organism care să aducă nutrienți și oxigen, pe de o parte, sau imposibilitatea inimii de a primi sângele necesar funcționării organismului”.

Opt din zece pacienți, diagnosticați cu ocazia unei internări în spital

„În România, vorbim de aproximativ 500.000 de oameni care au insuficiență cardiacă și este o boală cu o mortalitate ridicată. 80% din pacienții cu insuficiență cardiacă sunt diagnosticați cu ocazia unei internări în spital, ceea ce este trist pentru că unu din doi pacienți are semne și simptome cu cel puțin cinci ani înainte ca boala să se manifeste clinic și să se prezinte în urgență”, spune cardiologul brașovean Cornelia Zara.

Citește articolul integral aici.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *