ZiarulRing

19-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Boala care o macină pe Kim Kardashian în secret. După un chin de 10 ani, vedeta rupe tăcerea

După un chin de 10 ani, vedeta rupe tăcerea în legătură cu afecțiunea pielii care nu-i dă pace.

Avatar

Publicat

pe

Puțini sunt cei care știu cu adevărat ce afecțiune o perturbă pe Kim Kardashian de mai bine de un deceniu. După un chin de 10 ani, vedeta rupe tăcerea în legătură cu afecțiunea pielii care nu-i dă pace. De ce nu poate fi vindecată boala de care suferă Kim Kardashian.


Boala care o macină pe Kim Kardashian în secret


Este posibil să fi auzit despre artrita psoriazică după ce Kim Kardashian a spus, în 2019, că a fost diagnosticată cu această boală. Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii relativ frecventă, care determină acumularea rapidă a celulelor pielii, rezultând o erupție cutanată. Aproximativ 20% dintre bolnavi vor dezvolta artrită psoriazică în care articulațiile unei persoane se inflamează. Dovezi recente sugerează că artrita psoriazică este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al corpului își atacă în mod eronat propria piele și articulații.


Soția rapperului Kanye West se luptă cu această boală cruntă de mai bine de un deceniu. În decembrie 2020, vedeta spunea că nu se lasă bătută și va încerca toate tratamentele posibile pentru a ține boala în frâu. În apropierea Crăciunului, vedeta postase o imagine pe InstaStories în care se bucura de faptul că petele aproape dispăruseră complet.

Cum și unde apare artrita psoriazică pe corp


Artrita psoriazică este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu sau de stil de viață. Studiile au demonstrat că infecțiile, stresul, obezitatea și fumatul cresc riscul de a dezvolta această afecțiune.


Cercetătorii au investigat, de asemenea, o posibilă legătură cu microbiota intestinală, bacteriile care trăiesc în tractul digestiv. Unii cred că pot fi implicate schimbări în diversitatea microbiotei intestinale. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceasta este o cauză sau o consecință a inflamației cronice.


Psoriazisul provoacă o erupție pe piele de pete roșii solzoase sau plăci care se pot răspândi pe tot corpul. De obicei, afectează genunchii, coatele, linia părului, urechile, fisura natală (canelura care trece între cele două fese), buricul și unghiile. Ar putea fi dureroase și să provoace mâncărime.

Advertisement


Care sunt simptomele acestei boli


Artrita psoriazică apare la una sau mai multe articulații. Poate afecta articulațiile periferice, cum ar fi mâinile și picioarele, coloana vertebrală și entezele, unde ligamentele și tendoanele se atașează de oase (cum ar fi locul în care tendonul lui Ahile se conectează la călcâi). La aproximativ 40-50% dintre pacienți, degetul întreg sau degetul se poate umfla, cunoscut sub numele de dactilită. Afectează în special vârfurile degetelor și degetelor de la picioare, cunoscute sub numele de articulații distale, precum și fese și partea inferioară a spatelui.
Simptomele artritei includ durere, roșeață, umflare și sensibilitate a articulațiilor afectate.

De obicei, prezintă rigiditate matinală, iar durerea articulară crește în timp ce se odihnește și se îmbunătățește în mișcare. Durerile articulare pot, de asemenea, trezi oamenii pe timp de noapte.Simptomele generale pot include oboseala, febră inexplicabilă, pierderea neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare. Diagnosticul precoce poate fi o provocare, deoarece aceste simptome sunt nespecifice și pot fi confundate cu alte boli.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *