ZiarulRing

25-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Blazoane și zorzoane: Charlotte, nepoata unei spălătorese, pe tronul Principatului Monaco

Avatar

Publicat

pe

În urma unei iubiri nebune consumate la începutul secolului al XX-lea în Algeria, între un prinț moștenitor, Louis (1870-1949), și Marie-Juliete Louvet, fata unei lenjerese, se năștea o copilă cu un destin fascinant: Charlotte, viitoare prințesă de Monaco.

Prințul Albert I de Monaco, savant oceanograf și pacifist convins, se declarase indignat de brutalitatea ostilităților germane din Franța și Belgia, iar după bombardarea catedralei din Reims, care-l șocase, monarhul micuțului stat monegasc îi trimisese înapoi kaiserului toate decorațiile. Prezent la Paris în toamna anului 1918, Albert, pe atunci în vârstă de 76 de ani, formula împotriva împăratului Germaniei un rechizitoriu curajos, de o sută șaptezeci de pagini, pe care n-a ezitat să-l facă public. Potrivit tradiției, fiul său Louis se înrolase, în timpul Primului Război Mondial, în armata Franței. Nu fără a-și dovedi bărbăția, căpitanul Grimaldi fiind citat, în patru ani de lupte, de trei ori pe ordinea de zi pentru fapte de vitejie. 

Iubita ravisantă a unui prinț-soldat

Bătrânul suveran nu era însă mulțumit pe deplin de moștenitorul său și asta pentru că la 48 de ani Louis era încă celibatar, iar un prinț german, descendent al unei mătuși înrudite cu Albert I, amenința tronul principatului Monaco. Relația dintre tată și fiu era, așadar, complicată. La mijloc era (și) o poveste de dragoste neagreată de tatăl principelui, care avea o fată nelegitimă în vârstă de douăzeci de ani. Dar să dăm cuvântul unui povestitor șarmant, istoricul Jean des Cars: „La cumpăna dintre secolul al XIX-lea și al XX-lea, Louis, pe atunci ofițer al Legiunii Străine, își făcea serviciul militar în Algeria, unde a cunoscut o tânără frumoasă, Marie-Juliette, de care s-a îndrăgostit lulea. Aceasta era fiica unei lenjerese din localitatea Constantine, născută Joséphine-Elmire Piédefer”. „Iubita prințului-soldat – a urmat Jean des Cars – era divorțată, după ce fusese măritată cu un fotograf de nuri, cum se spunea pudic pe atunci. Din dragostea ei pătimașă cu Louis Grimaldi avea să se nască la Constantine, la data de 30 septembrie 1898, o fetiță, Charlotte, fructul unei relații imposibile”.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *