ZiarulRing

23-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

BISERICILE ortodoxe, CAPCANE ALE MORŢII! Vezi ce PERICOL îi paşte pe credincioşi

Construcția defectuoasă, nepăsarea și reticența preoților la aplicarea măsurilor de prevenire a incendiilor transformă bisericile românești în adevărate capcane ale morții.

Avatar

Publicat

pe

Construcția defectuoasă, nepăsarea și reticența preoților la aplicarea măsurilor de prevenire a incendiilor transformă bisericile românești în adevărate capcane ale morții. Controalele inspectoratelor pentru situații de urgență au constatat în fiecare an nereguli majore în sute de lăcașuri de cult, însă nimic nu se schimbă.

Poate cea mai gravă neregulă constatată de angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București este absența hidranților de lângă biserici. Controalele de anul trecut, efectuate la o parte din lăcașurile de cult, au constatat că 37 de biserici ortodoxe din Capitală nu au asigurată sursa de apă în caz de incendiu. Această anomalie pune în pericol atât viețile enoriașilor, cât și valorile de patrimoniu din aceste clădiri. Totodată, verificările au constatat neîntreținerea corespunzătoare sau exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații la 35 de biserici bucureștene. „ISU București planifică de cel puțin două ori pe an controale în domeniul apărării de incendii în unitățile de cult. Anul acesta, în urma controalelor, au fost aduse la cunoștința unităților parohiale neconformitățile constatate în vederea stabilirii responsabilităților și termenelor pentru soluționarea acestora”, ne-a precizat Stelian Duduș, inspector-șef al ISU București.

Bisericile din Capitală au o singură ușă

Deși, conform normelor legale, clădirile ar trebui prevăzute cu cel puțin două uși pentru ieșire în caz de urgență, bisericile din București nu au așa ceva. „Cea mai mare parte a unităților de cult din Capitală sunt edificate în secolul trecut, cu respectarea normelor tehnice aplicabile la momentul respectiv. În prezent, pentru acestea se stabilesc măsuri alternative, cum ar fi menținerea deschisă a ușilor pe perioada slujbelor religioase și scoaterea covoarelor care nu sunt fixate pe pardoseli”, mai afirmă șeful ISU București. O problemă extrem de gravă, constatată la sute de biserici din țară și din București , este aceea că ușile se deschid spre interior. “Este foarte important ca ușa să nu se deschidă spre interior, pentru că în momentul îmbulzirii apare un blocaj. Fenomenul de evacuare implică panica și, atunci, toți reacționează impulsiv, se împing și se închid ușile. Nu este o chestiune aiurea gândită în sensul ăsta. Preoții nu remediază această deficiență pentru că pleacă de la premisa că lor nu li se întâmplă. Este o judecată foarte greșită, pentru că atunci când se întâmplă este deja târziu”, ne-a precizat Marius Demian, șef Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Ocna Mureș.

Evaluarea de risc de incendiu, inexistentă

Potrivit legii, evaluarea de risc de incendiu este obligatorie, însă la nici 1% din biserici nu se găseşte acest document, ne spune Marius Demian. „Evaluarea este necesară ca să poți asocia riscul unui incendiu, prin calcule de rezistență la foc, cu măsurile de contracarare a lui”, mai afirmă Marius Demian.

„Trebuie adaptat un ton de conștientizare a riscului, nu de control, nu de superioritate, pentru că preoții refuză genul acesta de abordare a problemelor.”, MARIUS DEMIAN, șef SVSU Ocna Mureș

44 de avertismente au fost date bisericilor de către ISU.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *