Bilbor – o zonă din România desprinsă dintr-un adevărat basm! Este o locație pe care puțini o cunosc și nu de multe ori a fost traversată de turiști. Este considerată o locație care are cel mai pur aer din țară, păduri virgine și ape minerale.
Drumul către „Împărăția Bradului Alb” nu este dificil, însă ochii privitorului vor fi răsfățați de un adevărat tablou natural desprins din Rai. E un loc în care parcă timpul a încremenit – căci pădurile nu au fost călcate de picior străin, iar acolo abia zărești localnici care să traverseze ținutul împădurit. Însă, cum se ajunge în ținutul Bilborului? Detaliile se regăsesc mai jos, în articol.
Un ținut care formează un tablou natural
Bilbor – un ținut care formează un tablou natural în care timpul parcă a încremenit. Ținutul Bilborului este situat în județul Harghita și mai este denumit „Împărăția Bradului Alb”. Denumirea provine, de fapt, de la Bilber care, tradus din slavonă, reprezintă „locul bradului alb”. Însă, ce drum trebuie parcurs, pentru a ajunge într-un asemenea loc? Pentru a ajunge în inima Carpaților Orientali, trebuie să urmezi Drumul Național 115 – din Câmpia transilvană spre Moldova. Apoi, drumul continuă prin Pasul Mesteacănul, pe un drum județean, traversând toată zona către Răchitiș. Ținutul Bilborulu se află pe Valea Bistricioarei, la altitudinea 900-1053 m. Locația este situată în apropiere de Suceava.
Bilbor – zona din România cu cel mai pur aer, care poartă denumirea de „Împărăția Bradului Alb”
Este o zonă desprinsă din povești, care poate reprezenta un adevărat factor de relaxare pentru trup și suflet. “Dacă vrei să ajungi pe meleagurile de basm ale “Împărăției bradului alb”, părăsești asfaltul șoselei DN115 care vine din Câmpia transilvană spre Moldova și o apuci spre stânga prin pasul Mesteacănul, pe drumul județean pietruit 174 A care te poartă pe serpentine largi și molcome până în șeaua Răchitișului, de unde se poate admira depresiunea Bilborului”, scrie Vasile D. Stan în monografia Bilbor – oameni și locuri, potrivit Gândul.ro.
Ținutul Bilborului se află la cea mai mare altitudine în județul Harghita, cel mai jos punct fiind la 900 de metri. Aici se regăsește locația cu cel mai pur aer din România. Pe de o parte și de alta a ținutului Bilbor se regăsesc munți, depresiuni și pârâuri. Aspect care contribuie la calitatea aerului. Ținutul Bilborului este împânzit de o diversitate naturală – floră și faună – regăsindu-se, îndeosebi, pădurile de conifere.