Ceaiul de măceşe este un remediu bine cunoscut şi des folosit în terapiile naturiste.
Fructul măceşului, nativ Europei şi Africii de Nord, are dimensiunile unei cireşe şi, oficial, poartă numele de „Rosa canina”, iar sub formă uscată este folosit în diverse preparate medicinale, suplimente şi ceaiuri, printre beneficiile acestuia numarându-se:
– Tratează reumatismul şi artrita. Datorită propietăţilor sale antiinflamatoare, ceaiul de măceşe reduce durerea şi inflamaţia asociată cu artrita. În cadrul unui studiu desfăşuat în 2005 s-a constatat că pacienţii care au consumat ceai de măceşe nu au suferit dureri la fel de intense precum cei cărora nu le-a fost administrat remediul.
– Detoxifică rinichii şi vezica urinară. Măceşele ajută organismul să elimine toxinele din rinichi şi vezică, putând fi folosit astfel ca tratament pentru infecţiile urinare. Datorită efectelor sale detoxifiante, ceaiul de măceşe poate fi consumat de către persoanele cu nisip la rinichi.
– Te fereşte de depresie. Ceaiul de măceşe are un efect (limitat) asupra sistemului nervos central, ajutând persoanele care suferă de anxietate, depresii şi insomnie.
– Te ajută să ai o digestie sănătoasă. Extractul sau ceaiul de măceşe este o sursă de antioxidanţi precum carotenoizi, flavonoizi şi polifenoli, în acest mod sprijină sănătatea inimii şi procesul digestiv.
– Măceşele sunt o sursă excelentă de vitamina C, conţinând de 60 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.
Ceaiul de măceşe joacă un rol important în procesul oxidativ, în formarea colagenului şi întăreşte sistemul imunitar, ne protejează de răceală, astenii şi stres.
– https://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/236465/2014/BENEFICIILE-UIMITOARE-ale-maceselor