back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

Beneficii surprinzătoare dacă slăbești între 1 și 2 kg

Distribuiți

Până și o pierdere ponderală scăzută este benefică pentru sănătate și creier. Dovada? Argumentația Dr. William W. Li, autorul studiului științific „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda au analizat recent 25 de studii clinice care au cuprins un total de 4.874 de indivizi, analizând scăderea în greutate și tensiunea arterială. Aceste studii s-au derulat pe o perioadă de 36 de ani, între 1966 și 2002. Analiza lor a relevat că pentru fiecare 1 kg pierdut, exista o scădere de un punct a tensiunii sistolice a subiecților (valoarea superioară). Ce înseamnă asta? Cedăm cuvântul Dr. William W. Li: „Tensiunea normală este 120/70, de exemplu, așa că 120 este tensiunea sistolică. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială), care începe atunci când tensiunea este 130/80 sau mai mare, crește riscul bolilor cardiace, al atacului cerebral, al blocajului renal și, mai târziu, al demenței senile.”

Cifre tulburătoare

Pe firul explicațiilor: „Scăderea presiunii arteriale este foarte importantă. O analiză pe 600.000 de persoane implicate în studii clinice privind scăderea tensiunii arteriale a arătat că pentru fiecare reducere cu șase puncte a tensiunii sistolice, participanții au prezentat o scădere cu 28% a riscului dezvoltării insuficienței cardiace. Astfel, o scădere în greutate chiar și cu 1 kg scade riscul insuficienței cardiace cu 2,8%, iar pierderea a 2 kg reduce riscul cu 5,6%.”

Evitarea cancerului

Gama beneficiilor devine cu adevărat vizibilă atunci când slăbești 2 kg sau mai mult. Din nou Dr. William W. Li: „Fiecare gram pierdut scade presiunea asupra metabolismului și ajută la remedierea distrugerilor pe care grăsimea excesivă le produce asupra mecanismelor de apărare a sănătății. Pierderea a 2,5 kg este importantă când vine vorba de reducerea riscului de cancer.” Aprofundat? „Un studiu realizat de Societatea Americană împotriva Cancerului a analizat schimbările ponderale în decurs de zece ani în rândul a 180.885 de femei din Statele Unite, Australia și Asia. Femeile aveau în jur de 50 de ani la începutul studiului, toate erau supraponderale, nu urmau terapii de substituție hormonală și prezentau fie o greutate stabilă (fără schimbări), fie pierduseră un număr variabil de kilograme în ultimul deceniu.”

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole