România va continua lucrările de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, uriașul proiect de 2,5 miliarde de euro urmând să fie finalizat până în anul 2040, se arată într-un răspuns trimis de Ministerul Apărării Naționale pentru Știrile ProTV.
Potrivit Armatei, edificarea orașului militar din Constanța nu este condiționată în niciun fel de prezența trupelor americane sau NATO.
Mega-unitatea militară de la malul Mării Negre, proiectată să găzduiască 10.000 de soldați, cu tot confortul unui oraș, aparține exclusiv României și este realizată integral din resursele financiare ale țării noastre.
Orașul NATO
România este însă și va rămâne membră NATO, astfel încât unitatea sa militară de la Kogălniceanu va găzdui mii de soldați din statele aliate, fie ei americani sau nu, iar în final vom vorbi de un oraș NATO în toată puterea cuvântului.
Orașul NATO din România se va afla la câțiva pași de Rusia agresoare, dacă aceasta va „primi” Crimeea
Știrile ProTV au adresat MApN o serie de întrebări cu privire la derularea acestui proiect, într-un context fluid, marcat de redesenarea sferelor de influență ale lumii.
În primul rând, orașul NATO al României devine unul de importanță existențială pentru noi ca nație. După toate probabilitățile, războiul din Ucraina se va încheia cu o Rusie agresoare care ne va deveni vecin direct. Planul SUA de încheiere a ostilităților oferă, printre altele, Peninsula Crimeea rușilor. Pe această nouă hartă, baza militară din Constanța se va afla la doar câțiva pași de Rusia.
Rusia este prin definiție un stat agresor, după cum o demonstrează întreaga sa istorie, iar România s-a aflat, de cele mai multe ori, printre victimele sale favorite.
Acum, atât noi, cât și NATO vom avea frontieră directă cu ceea ce a însemnat, de fapt, însuși motivul de înființare a acestei alianțe, în 1949: Rusia și tendințele ei expansioniste.
Strategia României
Pe de altă parte, s-a tot vorbit în ultimul timp despre intenția SUA de a se retrage din Europa și chiar din NATO, ceea ce ar lăsa România aproape complet lipsită de apărare în fața Rusiei. În acest context, apărea întrebarea legitimă asupra rostului de a mai continua acest proiect extrem de costisitor de construire a orașului NATO de la Kogălniceanu.
România are însă o strategie pe care o aplică, indiferent de vâltoarea vremurilor care se schimbă dramatic. Ministerul Apărării Naționale dă asigurări că baza militară de la Kogălniceanu se extinde în continuare, iar la finalizarea lucrărilor, în 2040, va deveni unul dintre cele mai importante obiective ale NATO.
Americanii au trimis trupele lor de elită la Kogălniceanu, chiar în timp ce lumea spunea că vor să se retragă
Mai mult, americanii despre care s-a tot zis în ultimele luni că vor pleca, au trimis acum, de fapt, trupele lor de elită la Kogălniceanu, întărindu-și practic prezența în România.
Pe de altă parte, este foarte important de precizat că orașul militar de la Kogălniceanu este în întregime al României, iar construcția noului obiectiv nu depinde în niciun fel de prezența NATO sau americană.
În primul rând, MApN precizează că România nu a primit niciun fel de informare din SUA cu privire la retragerea trupelor americane din țara noastră.
”La informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă”, a transmis MApN
Oficialii ministerului au explicat și care este prezența militară actuală a SUA în țara noastră.
Trebuie evidențiat în acest răspuns faptul că avem de-a face cu structuri de elită ale Armatei SUA, menite tocmai să întărească flancul estic al NATO. Iar aceste structuri de elită au fost trimise în România în martie 2025, deci în plină furtună de zvonistică ce afirmă contrariul, adică retragerea americanilor.
”În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.
La data de 26 martie, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia transferului de autoritate între Brigada 3 „Task Force Patriot” din cadrul Diviziei 10 Munte și Brigada 2 „Task Force Strike” din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată. Pe timpul executării misiunii, Brigada 2 „Task Force Strike” se află sub comanda operațională a Diviziei 1 Blindată din cadrul forțelor armate ale SUA, dislocată de asemenea în România la Mihail Kogălniceanu ca parte a măsurilor de descurajare asumate de SUA în cadrul misiunii Atlantic Resolve în scopul întăririi Flancului Estic al NATO.
Baza 57 Aeriană găzduiește astfel, la acest moment, peste 1.400 de militari din SUA.
În același timp, planurile regionale de apărare sunt implementate conform planificării NATO, iar România, în calitate de națiune-gazdă, continuă să implementeze obligațiile asumate”.
Orașul NATO este gata în proporție de 31%
Iar baza de la Kogălniceanu se află în plin proces de extindere. La finalul lucrărilor, România va avea pe teritoriul său cea mai mare bază NATO din Europa. Deocamdată, contractul este realizat în proporție de 31%, iar tot ce se întâmplă pe șantierul militar este 100% treaba României. Americanii nu au niciun fel de implicare.
”În data de 29.04.2022 a fost semnat contractul de prestare servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie imobiliară 2018.1.888 Mihail Kogălniceanu – ,,Realizarea infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”, contract ce se află la această dată în faza de execuţie lucrări.
Menţionăm faptul că pe parcursul anului 2024 au fost emise mai multe ordine de începere a lucrărilor pe diferite obiecte din cadrul contractului de lucrări, în funcţie de autorizaţiile de construire emise în acest sens. La această dată, stadiul contractului este de aproximativ 31 % din totalul lucrărilor contractate.
De asemenea, derularea acestui contract nu a implicat în niciun fel partea americană”.
Contractul atribuit în 2022 de MApN reprezintă doar o parte a proiectului care, odată finalizat, va însemna un oraș NATO în toată regula.
Până atunci, ministerul a explicat pentru Știrile ProTV ce se construiește acum la Kogălniceanu:
”Contractul pe care Ministerul Apărării Naţionale îl are în acest moment (faza I) în derulare, se referă la construirea unei piste de decolare/ aterizare interconectată cu pista de decolare/ aterizare existentă a aeroportului civil Mihail Kogălniceanu plus obiective conexe, care vor fi parte componentă a unei viitoare baze militare a Forţelor Aeriene Române”.
MApN a prezentat, de asemenea, și în ce constau următoarele faze ale proiectului, orașul NATO urmând a fi complet edificat până în anul 2040.
Finalizarea lucrărilor nu este condiționată de prezența americanilor sau a altor aliați NATO. Dar orașul va fi un hub strategic al Alianței
În plus, Ministerul Apărării aduce o lămurire-cheie: construirea uriașei baze militare din Constanța nu este condiționată în niciun fel de prezența trupelor militare străine, fie ele doar americane sau NATO. Altfel spus, rămâne baza militară exclusiv a României.
”Următoarele faze de realizare a bazei aeriene şi prioritizarea obiectivelor (facilităţi administrative, de mentenanţă şi asigurarea cerinţelor pentru zbor, facilităţi de depozitare, zona necesară operare elicoptere, zonă sisteme de apărare aeriană, zonă social — administrativă, reţele de utilităţi interioare, drumurile aferente şi alte facilităţi operaţionale necesare derulării activităţilor unei baze a forţelor aeriene), ce intră în componenţa acesteia vor fi stabilite în conformitate cu cerinţele Forţelor Aeriene Române, perioada de implementare a acestora fiind până în anul 2040.
Contractul nu este condiţionat de prezenţa trupelor americane sau a altor parteneri NATO”.
Orașul NATO de la malul românesc al Mării Negre, în imediata vecinătate directă a Rusiei agresoare din virtual cedata peninsulă a Crimeei, costă peste 2,5 miliarde de euro, investiție suportată în totalitate de România. Și reprezintă cea mai importantă contribuție a sa la Alianța Nord-Atlantică de la aderare, recunoscută ca atare, din moment ce baza militară de la Mihail Kogălniceanu va deveni ”hub strategic regional al NATO”.