ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Banii câștigați cu diplome false, dați înapoi 

Avatar

Publicat

pe

Funcționarii publici sau salariații care au obţinut bani din sporuri, salarii şi alte beneficii, de pe urma unor diplome sau certificate de studii false, vor fi nevoiți să returneze foloasele necuvenite, în termen de un an de la decizia instanței, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Mai mult, instituţiile publice care au plătit angajații respectivi vor fi obligate să recupereze sumele. Deși adevărate fabrici de diplome falsificate au fost descoperite de polițiști în ultimii ani, în prezent nu există nu există o reglementare clară în Codul Muncii şi Codul Administrativ, astfel încât angajatorii să poată recupera banii dați salariaților plagiatori, în baza acestor documente.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și a Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă, pusă pe masa senatorilor, la finalul săptămânii trecute, va genera venituri la bugetul statului, constând în sumele recuperate de la salariații sau funcționarii publici din cadrul persoanelor juridice de drept public, cărora le-au fost desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii, spune inițiatoarea proiectului, deputata USR Oana Țoiu. 

Potrivit acesteia, plata unor sume suplimentare sau acordarea de beneficii salariale specifice unui anumit nivel de studii sau calificare trebuie să fie justificată și să se bazeze pe informații corecte. Iar dacă salariatul sau funcționarul public nu îndeplinește aceste criterii, atunci „plata acestor sume devine incorectă și necuvenită din perspectiva angajatorului privat sau a instituțiilor publice care acordă aceste beneficii”.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *