Scrutinul electoral din 9 iunie, aferent alegerilor europarlamentare, care va fi desfășurat în secțiile de votare din străinătate va fi monitorizat video nonstop, începând cu preziua votării și terminând odată cu închiderea urnelor.
Echipamentele vor fi puse la dispoziția secțiilor de votare de către misiunile diplomatice, care trebuie să asiste șefii secțiilor pentru remedierea oricărei defecțiuni survenite. Vor fi amplasate camere care să surprindă atât cabinele de vot, cât și urnele, dar și birourile membrilor comisiei, însă care să nu poată filma terminalele STS care monitorizează prezența la vot sau votul ilegal. Cu zece zile înainte de ziua votării, trebuie să fie obținut un acord din partea proprietarilor imobilelor în care urmează să fie organizate secțiile de votare. Mediile de stocare ce conțin înregistrările video urmează a fi sigilate într-un plic și predate misiunilor diplomatice, care au obligația să le păstreze timp de un an, după care să le distrugă „prin mijloace ireversibile”.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat Hotărârea nr. 10 din 8 aprilie 2024, privind „aplicarea procedurii de monitorizare video a localurilor secțiilor de votare din străinătate, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 mai 2024”. Această hotărâre vine, conform emitentului, ca urmare a propunerilor formulate de Ministerul Afacerilor Externe și de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”.
Astfel, potrivit anexei la acest act administrativ, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, „monitorizarea video a localurilor secțiilor de votare din străinătate se realizează numai cu acordul proprietarilor imobilelor în care acestea sunt organizate”. În acest sens, „până cel târziu cu zece zile înainte de data alegerilor, misiunile diplomatice întreprind demersurile necesare obținerii acordurilor proprietarilor imobilelor în care sunt organizate secții de votare privind monitorizarea video a respectivelor încăperi”. În acest document se precizează, totodată, că „refuzul proprietarului unui imobil în care este organizată o secție de votare de a permite monitorizarea video se comunică Autorității Electorale Permanente și biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate”.
Citește articolul integral aici.