ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

ATENŢIE! „Centralele de apartament NE ÎMBOLNĂVESC DE CANCER!”. Şi VECINII sunt afectaţi

Un studiu amplu făcut de un grup de cercetători români de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, arată că centralele de apartament provoacă boli precum cancerul pulmonar atât vecinilor de deasupra apartamentelor dotate cu asemenea dispozitive, cât şi celor care le deţin.

Avatar

Publicat

pe

Un studiu amplu făcut de un grup de cercetători români de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, arată că centralele de apartament provoacă boli precum cancerul pulmonar atât vecinilor de deasupra apartamentelor dotate cu asemenea dispozitive, cât şi celor care le deţin.

Microcentralele de apartament produc o serie de boli extrem de grave. Aceasta este concluzia unui studiu aprofundat realizat de un grup de cercetători condus de prof. dr. Gheorghe Benga, şeful Catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca.

Studiul oamenilor de ştiinţă

„Efectele negative multiple ale microcentralelor de apartament” demonstrează că în gazele arse se găsesc hidrocarburi aromatice şi produşi cancerigeni la care nu există concentraţie maximă admisă. „Oxizii de azot produşi prin arderea gazului natural în aer şi compuşii formaţi ulterior se dizolvă în apa rezultată din arderi, formându-se astfel aerosoli ce sunt purtaţi pe distanţe mari. Aceştia pot intra în tractul respirator al oamenilor din clădire, producând iritaţie şi inflamaţie, scăzând rezistenţa împotriva infecţiilor şi producând exacerbarea astmului şi a altor boli pulmonare. Alţi compuşi din gazele arse, cum sunt formaldehida, funinginea, precum şi radonul, sunt cancerigeni, provocând în special cancer pulmonar şi mutageni, care au, de asemenea, efecte genotoxice”, se arată în studiul cercetătorilor români.

Nanoparticule mortale Prof. dr. Gheorghe Benga ne spune că sub tipar se află acum un al doilea studiu rezultat în urma cercetărilor din ultimii doi ani, care dovedeşte existenţa în coşurile de ardere ale microcentralelor de apartament a unor microparticule cancerigene care pătrund cu repeziciune în corpul uman.

„Cercetările noastre au demonstrat prezenţa particulelor ultrafine, pe care le-am descoperit în gazele de ardere colectate de la microcentralele de apartament. Acestea sunt particule de carbon încărcate cu hidrocarburi cancerigene pe suprafaţa lor. Sunt atât de fine încât se văd numai la microscopul electronic şi au agenţi cancerigeni. Aceste particule intră în organism pe diverse căi, începând cu pielea, cu mucoasa oculară, dar mai ales pe cale respiratorie, ajungând în acest mod până în profunzimea plămânilor şi acolo trec prin membranele celulare. Fiind aşa de fine, ajung direct în circulaţia sangvină, de unde se împrăştie în tot organismul. Cercetări multricentrice făcute de universităţi de sănătate publică din SUA şi din Europa au corelat mortalitatea generală cu cantitatea de particule ultrafine”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Benga.

Advertisement

Intoxicaţii cu leziuni ireversibile

Cu ocazia unui simpozion, şeful Secţiei de medicină de urgenţă de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” a arătat că mulţi copii expuşi la intoxicaţii cu monoxid de carbon au rămas cu sechele, susţine prof. dr. Gheorghe Benga.

„Monoxidul de carbon produce leziuni ireversibile. Din cele câteva sute de cazuri de intoxicaţii ale copiilor prezentate la simpozion, 60% erau din cauza microcentralelor de apartament”, ne-a mai precizat prof. dr. Gheorghe Benga.

70 de substanţe au fost detectate în urma arderii gazului metan.

„În imediata zonă a blocurilor în care există un număr mai mare de microcentrale s-a evidenţiat scăderea concentraţiei ionilor negativi la valori care, raportate la caracteristicile zonei noastre geografice, confirmă o compromitere gravă a microclimatului ionic. Ultimele cercetări au demonstrat rolul important al ionilor negativi în menţinerea echilibrului ecologic natural şi efectele multiple asupra corpului uman pe care scăderea acestor ioni negativi o are în procesele de apărare ale organismului: scăderea capacităţii de reacţie a sistemului imunitar, perturbarea echilibrului hormonal, tendinţa crescută de infecţii respiratorii, scăderea capacităţii pulmonare, senzaţie de gât uscat, bronşite, tuse, accese de astm şi alte reacţii alergice, greţuri, inapetenţă, astenie nejustificată, tulburări de somn, de reactivitate psihică, tulburări de vedere, scăderea capacităţii de concentrare, manifestări confirmate şi la subiecţii din zonele poluate dintr-un cartier din Cluj-Napoca”, se mai arată în studiul cercetătorilor români.

„La revizia unei microcentrale a fost găsit un pumn întreg de funingine care s-a adunat în interiorul acesteia. Funinginea este un agent cancerigen în toată istoria medicinei. Centralele clar adună funingine şi oricât ar fi de izolate tot scapă particule ultrafine şi în interiorul apartamentelor”, prof. dr. Gheorghe Benga

„Foarte mulţi oameni aflaţi în vecinătatea microcentralelor s-au plâns de migrene şi de iritaţii produse de oxizii de azot. Totodată, în cartierul meu s-au produs foarte multe decese din cauza cancerelor pe scările unde sub ei erau centrale termice şi chiar şi la ei în apartamente”, prof. dr. Gheorghe Benga

Advertisement

În cazul unui vânt puternic pe direcţie orizontală, ventilatorul centralei este dat peste cap şi nu mai poate evacua, şi atunci gazele intră în locuinţă. Sunt familii întregi care au murit din acest motiv.”, Prof. dr. Gheorghe Benga

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *