ZiarulRing

21-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

ATENŢIE! APEMIN: Apele de masă sunt potenţial PERICULOASE!

Conducerea Patronatului Apelor Minerale APEMIN atrage atenția că apele de masă sau plate sunt potențial periculoase, în special toamna și primăvara.

Avatar

Publicat

pe

Conducerea Patronatului Apelor Minerale APEMIN atrage atenția că apele de masă sau plate sunt potențial periculoase, în special toamna și primăvara. Cauzele sunt legate de pătrunderea apelor provenite din ploi și din topirea zăpezilor în sursele de exploatare, care aduc cu ele și substanțe dăunătoare sănătății.

Apele de masă sau plate care nu au trecut pe eticheta sticlei cuvântul „mineral” au aceiași parametri ca și apa de la robinet. Acestea sunt tratate chimic pentru distrugerea microbilor, ne spune Mihail Ianăș, directorul executiv al Patronatului Apelor Minerale APEMIN.

„Apele de masă provin din puțuri de mică adâncime, care se exploatează din jurul Bucureștiului și care se tratează fizico-chimic în așa fel încât să corespundă normelor de apă potabilă. De exemplu, împotriva bacteriilor se supun unui tratament cu jet de ultraviolete, se mai adaugă și anumite substanțe și se filtrează. La apele minerale însă nu se aplică procedee fizico-chimice asupra lor, ci sunt filtrate natural. Exact cum se tratează apa de la robinet, așa se tratează și apele de masă, pentru că ambele au aceleași standarde. Din cauza aceasta apar uneori scandaluri, de obicei primăvara și toamna, când, după ce se topesc zăpezile și mai și plouă, anumite substanțe de la suprafață sunt aduse în apa de izvor. Această apă se îmbuteliază și se vinde sub formă de apă de masă sau plată, dar, atenție, fără să pună adjectivul minerală. Uneori au anumite elemente care provoacă deranjamente stomacale, grețuri, nu omoară pe nimeni, dar nici nu le face bine. Din păcate, în mass-media apare că a fost depistată apă minerală infectată, ceea ce niciodată nu a fost adevărat. Nu au fost ape minerale, ci ape de masă, apă chioară mai pe românește. Apa de izvor este aproape o apă de suprafață, pentru că se află la foarte mică adâncime”, ne-a declarat Mihail Ianăș.

Legislația românească lasă loc de interpretări Actele normative care reglementează apele de masă sunt foarte stufoase, puțin ambigue și lasă loc de interpretări, susține dr. ing. Adrian Feru, director cercetare-dezvoltare al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), în lucrarea sa intitulată „Ghidul Apelor Minerale”.

„Apa de masă este o apă obișnuită, ce poate avea ca origine un izvor sau un foraj, dar și apă de suprafață (râuri, lacuri) sau poate proveni, pur și simplu, din rețeaua de apă potabilă, ori din apa de mare desalinizată. În UE nu există o directivă care să reglementeze unitar apele de masă, acestea sunt doar ape destinate consumului uman, care nu sunt ape minerale sau ape de izvor”, afirmă dr. ing. Adrian Feru. Izvoare radioactive Directorul executiv al APEMIN ne spune că în Munții Leaota sunt niște lentile de substanțe radioactive care, uneori, pot infecta unele izvoare din zonă.

„Dacă vă duceți acolo cu radiometrul, puteți da și de o apă la care aparatul pârâie. Aceste ape nu se exploatează, dar turiștii mai beau din acele izvoare„, susține Ianăș.

Advertisement

80 la sută din zăcămintele de ape minerale sunt exploatate de statul român.

„Pe eticheta apelor de masă sau plate se mai trece ca sursă un izvor oarecare, dar acelea sunt potențial periculoase, cel puțin în 10% din cazuri, când, în special toamna și primăvara, pot apărea anumite infectări.”, Mihail Ianăș, director executiv APEMIN

„Recomandarea noastră este ca oamenii să nu bea decât ape însoțite de adjectivul «mineral».” Mihail Ianăș

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *