Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor îi acuză pe producătorii „Untdelemnului de la Bunica pentru Prăjit” de practici comerciale incorecte şi cer retragerea de pe rafturile magazinelor a acestuia. APC consideră că îndemnul de a folosi uleiul la prăjiri repetate ne pune în pericol sănătatea şi încalcă legea.
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), a solicitat Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să retragă de la comercializare „Untdelemnul de la Bunica pentru Prăjit”.
„Pe eticheta acestui ulei, fabricat de Expur SA, scrie că «amestecul unic de uleiuri de floarea-soarelui conferă untdelemnului rezistenţă la prăjit până la 6-8 utilizări repetate». Experţii APC România consideră că această menţiune influenţează comportamentul de consum al majorităţii consumatorilor, constituind totodată o ameninţare la adresa sănătăţii celor care ţin cont de această recomandare. Utilizarea repetată a uleiului de floarea-soarelui pentru pregătirea alimentelor prin prăjire generează substanţe toxice şi cancerigene, precum acroleina, acrilamida etc. Astfel, vă solicităm să luaţi măsurile administrative necesare pentru retragerea acestui produs de pe piaţă”, se arată în sesizarea APC către instituţiile statului.
DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! Cum au trecut COPIII fostului cuplu Berecleanu-Zaharescu, peste DIVORŢUL celor doi. Cum se comportă cu micuţii, NOUL IUBIT al Andreei Răspunsul producătorului: „Am făcut un studiu în departamentul nostru”
O adresă privind afirmaţiile de pe etichetă fără referire la studii ştiinţifice a fost trimisă de APC şi producătorului Expur.
„În fapt, singurul de la care am primit un răspuns până acum este Expur SA, în care ne spune că în departamentul de cercetare s-a făcut un studiu în 2012 pe care îl va publica săptămâna viitoare pe site. Dar, pentru noi, acesta nu este elocvent pentru că asemenea studii trebuie făcute de terţi, nu de producători. Cei de la Expur ne propun şi o schimbare a etichetării în care, ca noutate, pe lângă recomandarea de a răci, filtra şi păstra uleiul după utilizare în vase acoperite, apare şi sugestia de a-l feri de lumină. Dar eu mă întreb: această utilizare repetată pentru ce produs este valabilă că, dacă prăjesc peşte sau carne, nu pot să folosesc uleiul ăla de opt ori, Doamne fereşte! Uleiul ăla se arde, rămân resturi acolo. Şi acum referitor la filtrare: ce filtru folosesc, că aici e un întreg proces tehnologic? Noi o să facem o sesizare şi la ANPC, pentru că o considerăm practică comercială înşelătoare”, ne-a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC.
Dr. Mencinicopschi: „Se folosesc tehnici de manipulare genetică”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune că, în prezent, există o nouă generaţie de floarea-soarelui, obţinută prin tehnici de manipulare genetică, având un conţinut mare de acid oleic. „Acest ulei poate rezista la prăjit de mai multe ori, dar nu se ştie dacă este şi sănătos”, a afirmat prof. dr. Mencinicopschi.
„Reconstituirea unor parametri de laborator în bucătărie este imposibilă.”, Costel Stanciu, preşedinte APC
„Orice grăsime care are conţinut ridicat de acizi polinesaturaţi nu rezistă la prăjit.”, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Singurele excepţii sunt: uleiurile exotice, de palmier şi de cocos, care rezistă la temperturi foarte înalte în mod natural, untura de porc şi de pasăre, precum şi untul clarificat, fără apă, care are un conţinut de grăsime de 99% şi pe care îl exportam noi înainte de 1989. Dar şi pe acestea este cel mai bine să le folosim doar o dată la prăjit, nu în mod repetat.”, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Dacă folosesc floarea-soarelui cu modificări genetice, trebuie să treacă pe etichetă acest lucru.”, Costel Stanciu, preşedinte APC