Știrea despre ursul care a ajuns la Ciolpani, lângă București, a fost un șoc pentru toți românii, deși specialiștii au avertizat că se va întâmpla acest lucru, încă din 2016, când s-a interzis vânătoarea.
Predicțiile specialiștilor s-au bazat pe un calcul simplu: dacă animalele sălbatice nu se mai vânează, numărul acestora crește de la un an la altul, iar mamiferele ies din pădure și migrează către localități. Nu s-a ținut cont de acest pericol, în ciuda tuturor revoltelor românilor atacați de urși sau de lupi. În prezent, vânătoarea este în continuare oprită, existând doar câteva excepții, atunci când unele mamifere periculoase sunt extrase, dar pentru fiecare caz în parte se deschid dosare de urmărire penală, chiar și atunci când sunt atacați oamenii. Dar nu e prima dată când urșii ajung lângă București, iar Ploieștiul a fost vizitat, anul trecut, de mai multe exemplare. Vânătoarea va rămâne blocată, astfel că bucureștenii vor fi nevoiți să se obișnuiască și cu prezența mamiferelor pădurii pe străzile Capitalei, în scurt timp.
Anul trecut, un urs a fost surprins la 20 de kilometri de București, la Sinești, iar în 2022, alt urs se apropiase la 30 km de Capitală, la Ciolpani, unde a ajuns și în aceste zile, din nou. În următoarea perioadă se așteaptă prezența mamiferelor și în alte localități din județul Ilfov, având în vedere înmulțirea lor din ultimul timp.
În orașe precum Brașov, Covasna sau Toplița, prezența urșilor pe străzi este deja ceva obișnuit. Din anul 2016, oamenii se revoltă degeaba, pentru că legislația nu va reveni la forma inițială, iar numărul animalelor sălbatice va crește din ce în ce mai mult.
Citește articolul integral aici.