back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, mai 16, 2025

AP: Într-o Românie din ce în ce mai divizată, scrutinul prezidențial este văzut ca o alegere între Est sau Vest

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

România se pregătește pentru un tur decisiv al alegerilor prezidențiale, văzut ca o alegere între Est și Vest, în care naționalistul George Simion și pro-europeanul Nicușor Dan luptă pentru viitorul geopolitic al țării, scrie agenția de presă AP.

Pe măsură ce România se apropie de turul decisiv al alegerilor prezidențiale din acest weekend, între doi candidați cu viziuni complet opuse, Alexandra, o rezidentă la medicină de 25 de ani, se declară îngrijorată de direcția pe care o va alege țara sa, membră a Uniunii Europene, într-un scrutin urmărit cu atenție, notează AP.

- Reclamă -
999 Rotiri Gratuite Betano

„Mi-a divizat familia, rudele, prietenii”

Ca mulți alți alegători, tânărul medic consideră votul de duminică, între naționalistul de extremă dreapta George Simion și reformistul pro-occidental Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, drept o alegere crucială pentru viitorul geopolitic al României.

„Este o alegere între Est și Vest. Mi-a divizat familia, rudele, prietenii”, a spus ea pentru Associated Press, la București.

România trece printr-o criză politică profundă după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile precedente, în care outsiderul de extremă dreapta Călin Georgescu câștigase primul tur, în urma acuzațiilor de fraude electorale și ingerințe din partea Rusiei — acuzații respinse de Moscova, scrie Associated Press. Actualul ciclu electoral, marcat de haos, a scos la iveală falii adânci în societatea românească, iar Alexandra se teme că o eventuală președinție Simion ar putea submina alianțele tradiționale ale țării cu Occidentul: „Cred că este un mare risc. Trebuie să se schimbe ceva, dar nu știu în ce direcție. Sper ca viitorul nostru să fie unul bun… dar aceste alegeri chiar îmi provoacă anxietate.”

Ce a alimentat ascensiunea lui George Simion

După ce a terminat pe locul patru în cursa anulată anul trecut, George Simion — liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), în vârstă de 38 de ani, l-a susținut pe Georgescu, care a fost interzis în martie de la a candida în alegerile repetate. Simion a devenit favorit în turul din 4 mai, capitalizând sprijinul electoratului de dreapta radicală.

Anii de corupție și nemulțumirea tot mai mare față de clasa politică au alimentat ascensiunea naționaliștilor în România, un fenomen ce reflectă tendințele din alte state europene.

Partidul AUR susține că apără „familia, națiunea, credința și libertatea” și a intrat puternic în scenă la alegerile parlamentare din 2020. Între timp, a devenit al doilea cel mai mare partid din Parlamentul României.

Criticii îl acuză pe Simion că este un extremist pro-rus, care pune în pericol apartenența României la UE și NATO. Însă, într-un interviu acordat AP săptămâna trecută, el a respins acuzațiile, afirmând că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru România și că dorește ca țara sa să fie tratată ca un „partener egal” în Bruxelles. „Unele știri false au spus că vrem să ieșim din proiectul european”, a declarat el. „Ghinion.”

Luptă strânsă în ultimele sondaje

Cele mai recente sondaje locale arată că lupta este foarte strânsă, după ce inițial Simion avea un avans clar în fața lui Dan, un matematician de 55 de ani, devenit cunoscut ca activist civic împotriva proiectelor imobiliare ilegale, mai preciează AP.

Nicușor Dan a fondat partidul reformist USR în 2016, dar a părăsit ulterior formațiunea și candidează independent, pe o platformă pro-europeană, reafirmând sprijinul pentru Ucraina, relațiile occidentale și reformele fiscale. La un miting organizat duminică în București, Nicușor Dan a vorbit despre tensiunile tot mai mari din societate.

„Cum am ajuns aici, într-o țară cu oameni muncitori și decenți, să existe atâta ură și divizare, încât familii și prietenii să se destrame din cauza opiniilor politice? Avem nevoie să proiectăm speranță”, a spus el.

Simion, fost activist care a militat pentru unirea cu Republica Moldova, spune că va pune accent pe reforme: reducerea birocrației, a taxelor și a regulilor inutile. Principalul său obiectiv, spune el, este restaurarea democrației. „Platforma mea este despre întoarcerea la democrație, la voința poporului.”

O alegere geopolitică

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat pentru AP că aceste alegeri sunt primele de la căderea comunismului în care este pusă în joc orientarea geopolitică a României.

„Este o alegere între modelul european, care se bazează pe democrație, libertatea de exprimare, libertatea presei, statul de drept, dezvoltare, solidaritate și modelul rusesc, care este opusul”, a spus Mureșan. „Este mai mult decât o alegere prezidențială.”

Într-o dezbatere televizată, Simion a criticat oficialii UE, numindu-i „globaliștii din Bruxelles”, și și-a exprimat admirația pentru premierul ungar Viktor Orbán, cunoscut pentru pozițiile sale critice față de UE.

„Tocmai din acest motiv, multe dintre pozițiile sale, nu toate, vor deveni politică de stat și în România”, a spus Simion, care se opune acordării de noi ajutoare militare Ucrainei sau trimiterii de trupe NATO pentru a susține eventuale acorduri de pace, temându-se de o escaladare a conflictului.

Activitățile lui Simion în Republica Moldova au dus la acuzații că ar încerca destabilizarea țării, fiind interzis de la intrarea pe teritoriul moldovean. De asemenea, este interzis și în Ucraina pentru „activități sistematic anti-ucrainene”.

Președinta pro-europeană a Moldovei, Maia Sandu, a postat recent un mesaj public de susținere pentru Nicușor Dan, afirmând că moldovenii înțeleg valoarea apartenenței la „familia europeană” și i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie română să voteze „pentru a proteja ce a realizat România și care acum este în pericol”.

Diaspora și prezența la vot ar putea decide rezultatul

În primul tur din 4 mai, Simion a obținut un scor masiv în diaspora, 61% dintre românii din străinătate au votat pentru el, mesajele sale patriotice rezonând cu cei plecați în căutarea unui trai mai bun.

Claudiu Tufiș, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, spune că rezultatul final va depinde de prezența la vot, care este adesea mai mare în turul al doilea. „Prezența va fi decisivă”, a declarat el. Tufiș susține că Simion nu are experiența necesară pentru a conduce statul și se teme că va începe rapid atacuri asupra organizațiilor societății civile.

„Este o problemă serioasă. Este condus de o agendă bazată pe identitate. Nu are nicio experiență în politică externă, economie sau administrație publică.”

Dezinformarea, factor cheie în alegeri

Tensiunile din societate sunt amplificate în mediul online, unde rețele coordonate de dezinformare au fost o prezență constantă în acest ciclu electoral.

Platforma de analiză a influenței online Cyabra, bazată pe inteligență artificială, a analizat sute de comentarii la postările oficiale ale celor doi candidați pe X (fost Twitter), și a concluzionat că o mare parte provin de la conturi false.

Postările au atins un vârf în ziua alegerilor și în ziua următoare, într-o campanie aparent sincronizată, majoritatea criticându-l pe Dan cu etichete precum „marionetă străină” sau lăudându-l pe Simion cu mesaje de genul „Bravo, România!”

 

- Reclamă -
999 Rotiri Gratuite Betano
Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole