ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Anna, împărăteasa care-și obliga boierii să clocească și să piuie ca găinile

Avatar

Publicat

pe

Moartea năprasnică a țarului Petru al II-lea, survenită chiar în ziua stabilită pentru nunta cu aristocrata Ekaterina Dolgoruki – 18 ianuarie 1730 -, a adus-o pe tronul Rusiei pe Anna, una dintre fiicele fratelui handicapat al lui Petru cel Mare. O împărăteasă pur și simplu extraordinară!

Două familii de vază ale Moscovei și-au făcut calculul că Anna, izolată de ani buni în Curlanda, va deveni rapid o marionetă în mâinile lor alunecoase. Dacă le-au ieșit sau nu socotelile, urmează să aflați, cu mențiunea că miezul poveștii este altul. Ne vom minuna, așadar, de pasiunile grotești ale Annei, pasiuni care au făcut-o nemuritoare pe ciudata moștenitoare a Romanovilor: îi plăcea să-și arunce piticii în aer, colecționa monștri fără membre și adora să-și oblige curtenii să cotcodocească și să piuie ca găinile! Dar să facem loc istorioarei.

Încercare de răsturnare a Romanovilor

Petru al II-lea nici nu închisese bine ochii când prietenul lui, prințul Ivan Dolgoruki, a ieșit din cameră fluturându-și sabia și strigând: „Trăiască Împărăteasa Ekaterina!”, referindu-se la sora lui, Ekaterina Dolgorukaia. Nimeni nu i-a susținut ovația, însă clanul Dolgoruki falsificase testamentul lui Petru, pentru a o numi sucesoare la tron pe logodnica acestuia. „În situația în care dinastia risca să se stingă, membrii familiei Dolgoruki au pregătit o lovitură de palat, pentru a-i răsturna de la putere pe Romanovi și a le lua locul”, explica istoricul britanic Simon Sebag Montefiore în monumentalul volum Romanovii. 1613-1918 (Editura Trei, 2018).

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *