ZiarulRing

02-mart.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Analize și investigații medicale pe care trebuie să le faci după vârsta de 40 de ani

Analizele și investigațiile medicale preventive sunt importante la orice vârstă. Dar la 40 de ani, medicii consideră că este un moment optim pentru o evaluare completă a stării de sănătate și planificarea unui stil de viață sănătos pe termen lung

Avatar

Publicat

pe

Analizele și investigațiile medicale preventive sunt importante la orice vârstă. Dar la 40 de ani, medicii consideră că este un moment optim pentru o evaluare completă a stării de sănătate și planificarea unui stil de viață sănătos pe termen lung.


Iată care sunt principalele examene medicale recomandate de specialiști femeilor și bărbaților de peste 40 de ani.


Examen clinic general


Prima etapă a bilanțului de sănătate constă într-un examen clinic, în care medicul va evalua următoarele:
• Greutatea corporală
• Funcția cardiacă prin măsurarea pulsului și a tensiunii arteriale, auscultarea bătăilor inimii
• Funcția pulmonară prin auscultarea plămânilor
• Cavitatea abdominală prin palpare
• Articulațiile
• Vederea
• Auzul
• Reflexele
• Pielea
Anamneza va face referire și la obiceiurile zilnice ale pacientului, legate de alimentație, odihnă, somn, factori de stres, fumat, alcool.


Analize de sânge


Sunt recomandate anual și cuprind o hemoleucogramă completă și teste biochimice pentru determinarea glicemiei, colesterolului, trigliceridelor, creatininei, markerilor hepatici, tranzaminazelor, VSH-ului. Acestea din urmă sunt cu atât mai importante după 40 de ani, cu cât de la această vârstă debutează, adesea fără simptome, diabetul de tip 2,
hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică. Descoperite în stadii incipiente, cu ajutorul unor simple teste de sânge, aceste afecțiuni pot fi controlate prin modificarea stilului de viață.


Investigații recomandate femeilor


Mamografia – este recomandată o dată la 2 ani femeilor cu vârsta peste 40 de ani. Această investigație a sânilor are drept scop depistarea precoce a cancerului mamar. Descoperit și tratat în stadii incipiente, cancerul de sân are șanse de vindecare de peste 90%.
Testul Papanicolau – se face pentru a depista celulele canceroase de pe suprafața colului uterin. În cazul unui rezultat care indică leziuni precanceroase, se intervine chirurgical pentru îndepărtarea zonei respective înainte de a se transforma în cancer de col uterin.


Sarcina după 40 de ani


În societatea actuală, a avea un copil la 40 de ani nu este deloc o raritate. Însă o sarcină la această vârstă necesită monitorizare medicală atentă pentru a preveni sau descoperi din timp eventualele riscuri. Cel mai frecvent risc este reprezentat de apariția unor anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Pentru depistarea preoce se recomandă teste genetice specifice: dublu test și triplu test.
Dacă ești însărcinată la 40 de ani este important să efectuezi la momentul potrivit ecografiile recomandate în fiecare trimestru de sarcină. Cu ajutorul ecografiilor se evaluează dezvoltarea bebelusului și evoluția sarcinii.
Dacă vrei să știi când se va naște copilul tău, accesează acest calculator sarcina.
În plus, ai grijă să îți faci periodic analizele de sânge și să îți controlezi glicemia și tensiunea arterială, deoarece sunt frecvente tulburări precum diabetul gestațional, preeclampsia. Controlul greutății corporale este o altă măsură pe care trebuie să o ai în vedere. Pentru a verifica dacă ești în parametri normali, poți utiliza un calculator greutate in sarcina.

Advertisement

Investigații recomandate bărbaților


Testul PSA – măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) în sânge. Pentru testul PAS este necesară recoltarea unei probe de sânge care este trimisă către un laborator pentru analiză. Un nivel al PSA peste 4.0 ng/ml este considerat un indicator al hipertrofiei benigne a prostatei sau al cancerului de prostată. Testul de depistare a cancerului de prostată trebuie făcut după împlinirea vârstei de 40 de ani sau chiar mai devreme dacă există antecedente în familie.

Colonoscopie – cancerul de colon se află pe locul doi în privința cauzelor de cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. Pentru depistarea precoce a bolii se recomandă efectuarea unei colonoscopii în decada a patra a vieții în vederea descoperirii polipilor de pe colon înainte de a deveni cancerigeni.

Alte controale medicale


Atât femeilor, cât și bărbaților li se recomandă anumite controale medicale după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Control oftalmologic – presbiopia, adică scăderea acuității vizuale, începe să se manifeste de la 42-43 de ani în cazul majorității persoanelor. Așa că este bine să faceți o vizită la medicul oftalmolog pentru controlul dioptriilor. Cu această ocazie puteți afla de asemenea dacă nu cumva sunteți predispuși la cataractă, glaucom sau degenerescență maculară.

Control endocrinologic – monitorizarea glandei tiroide trebuie să înceapă tot de la această vârstă. Bolile tiroidiene (hipotiroidism, hipertiroidism) sunt frecvente și mult subdiagnosticate în rândul persoanelor de vârstă mijlocie. Cea mai simplă metodă de verificare a glandei tiroide este testul de sânge TSH, la care se adaugă dozarea hormonilor tiroidieni T3, T4 și a anticorpilor tiroidieni (ATPO).
Întrebați medicul de familie despre alte analize și investigații suplimentare dacă prezentați
factori de risc ce ar impune acest lucru.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *