back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

ANAF își bagă nasul în tort. Urmează un tsunami birocratic: Inspectorii vor analiza milioane de rețete de prăjituri

Distribuiți

O nouă „găselniță” a conducerii ANAF este taxarea zahărului din prăjiturile cofetăriilor, după majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 9% la 19%.

După inspectorii de la Protecția Consumatorilor care au fost puși, de anul trecut, să verifice ingredientele din mâncare, de la toate restaurantele și terasele din România, a venit rândul celor de la Fisc să se respecializeze în rețetare. Pe teritoriul României sunt înregistrate peste 8.000 firme care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 1071, pentru fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie. O cofetărie poate avea până la 100 de produse – inclusiv torturi personalizate – pentru care ar trebui să trimită în fiecare lună rețeta la inspectorii Fiscului, ca aceștia să vadă dacă prăjiturile și torturile lor au zahăr adăugat. 

Una dintre cele mai aberante reguli introduse din acest an se referă la calculele pe care inspectorii ANAF trebuie să le facă la taxarea prăjiturilor. Este vorba despre Legea 296/2023 prin care au fost crescute și introduse noi taxe prevede că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr, care face referire la noua definiție a zahărului adăugat, modificată prin OUG 115/2023.

Pe lângă cerința către cofetari și patiseri de a transmite lista cu rețetele către Fisc, în fiecare lună, noua lege mai conține o aberație: zahărul are 9% TVA – pentru că se consideră că „nu are zahăr adăugat” – în timp ce produsele care conțin zahăr au 19% TVA, cu excepția situației în care clientul mănâncă prăjitura sau înghețata la cofetărie sau gelaterie – pentru că se încadrează la serviciile de catering și restaurant, pentru care TVA este 9%.

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole