ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Amintirile Patriarhului Daniel. Mesaj dur către clasa politică

Se pare că Prea-Fericitul Daniel, Întâi-Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la capătul răbdării în legătură cu deciziile guvernanților.

Avatar

Publicat

pe

Se pare că Prea-Fericitul Daniel, Întâi-Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la capătul răbdării în legătură cu deciziile guvernanților. După închiderile bisericilor și cimitirelor, în timp ce mall-urile au rămas deschise, au urmat piedicile impuse celor două mari pelerinaje, de Sfânta Cuvioasă Paracheva și de Sfântul Dimitrie cel Nou.


Patriarhul, care a slujit Sfânta Liturghie marți, 27 octombrie, de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, a fost de o duritate fără precedent la adresa politicienilor în predică rostită cu acest prilej. El a avertizat clasa politică, nici mai mult, nici mai puțin, că ar putea avea soarta regimului comunist.


„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere raclă de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a amintit PF Daniel.


„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut. Iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care prin radio și televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii și slujba Vecerniei spre bucuria credincioșilor ortodocși români din țară și din diaspora”.


Patriarhul și-a încheiat avertismentul cu niște cuvinte care ar trebui să provoce niște frisoane la Palatele Cotroceni și Victoria: „Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit”.


Mesaj dur pentru Arafat


Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a taxat declarația lui Raed Arafat de acum două zile prin care secretarul de stat de la Interne a dat de înțeles că sărbătoarea Crăciunului va fi cenzurată, la fel că Paștile. Arafat a spus: „Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus…Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă că și cum nu ar fi fost virusul și nu este nici o problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil”.

Advertisement


Bănescu a replicat, amintind că până atunci guvernul organizează fără reținere alegeri: „A vorbi despre anularea sărbătorii de Crăciun mi se pare total deplasat în acest moment, pentru că înainte de sărbătorile de Crăciun ştiu că e vorba de un eveniment care antrenează atenţia întregii ţări (alegerile parlamentare, n.red.).


Aşadar, nu cred şi sper să nu se introducă în discuţie o dublă măsură. Nu cred că e potrivit şi nici corect să vorbim în cheie sumbră despre sărbătorile de iarnă. Aceste sărbători sunt sobre. Ele nu trebuie să devină însă şi sumbre”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *