ZiarulRing

02-mart.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Amintiri despre cel mai tare Beatles: John Lennon. Cum l-a omagiat America

Astăzi legendarul John Lennon ar fi împlinit vârsta de 80 de ani, dacă trăia, iar pentru a marca acest eveniment, clădirea Empire State din New York a fost iluminată joi noaptea în culoarea albastră şi decorată cu un semn al păcii alb care se rotea în vârful său.

Avatar

Publicat

pe

Astăzi legendarul John Lennon ar fi împlinit vârsta de 80 de ani, dacă trăia, iar pentru a marca acest eveniment, clădirea Empire State din New York a fost iluminată joi noaptea în culoarea albastră şi decorată cu un semn al păcii alb care se rotea în vârful său. Instalația vizuală s-a dorit să amintească de misiunea umanitară a fostului membru al trupei The Beatles.


Sean Ono Lennon, fiul lui John Lennon şi Yoko Ono, a participat la eveniment, el fiind invitat să pornească acel sistem de iluminat, montat în onoarea tatălui său pe faţada emblematicului edificiu din New York. În acest oraș, Lennon şi-a petrecut ultimii nouă ani din viaţă, britanicul declarând în repetate rânduri că se identifica cu spiritul acestuia.


Administratorii clădirii newyorkeze s-au aliat cu ocazia acestui omagiu special cu compania Universal Music Group, care va lansa un nou album cu piese înregistrate de John Lennon, „Gimme Some Truth. The Ultimate Mixes”, şi cu descendenţii artistului pentru a celebra viaţa şi moştenirea cântăreţului care ar fi împlinit vineri, 9 octombrie, vârsta de 80 de ani.
Lennon a obținut greu rezidența în New York


Istoria a consemnat că John Lennon a fost unul dintre rezidenţii celebri ai oraşului New York din momentul în care fostul membru al grupului The Beatles şi Yoko Ono s-au mutat împreună în Manhattan, în anul 1971, după destrămarea cunoscutei trupe britanice.
Pe lângă faptul că artistul şi-a declarat în repetate rânduri, public, dragostea faţă de New York, după o lungă bătălie administrativă, el a obţinut ca guvernul american să-i acorde un permis de rezidenţă ce i-a permis să continue să trăiască în Statele Unite în toți acei ani.

După ce au locuit în două reşedinţe anterioare, Lennon şi Ono s-au mutat în clădirea rezidenţială The Dakota, vizavi de Central Park, unde l-au crescut și pe fiul lor Sean şi unde Yoko Ono continuă să locuiască în prezent.
La New York, John Lennon a compus şi a înregistrat mai multe albume solo precum „Mind Games” (1973), „Walls and Bridges” (1974), „Rock ‘n’ Roll” (1975). A înregistrat și colaborări cu Yoko Ono ce includ „Sometime in New York City” (1972). Ultimul său album de studio, „Double Fantasy” (1980), dar şi albumul lansat după asasinarea sa, „Milk and Honey” (1984), întregesc lista.

Advertisement


Prima chitară i-a deschis drumul spre muzică


John Lennon – chitarist, compozitor, interpret – s-a născut la 9 octombrie 1940, în Liverpool, Marea Britanie. În adolescenţă a primit prima chitară şi a început să cânte, iar la finalul anilor ’50, a alcătuit un grup numit Quarry Men Skiffle Band.
În 1957, l-a cunoscut pe Paul McCartney şi împreună au pus bazele unei noi trupe, The Quarrymen.
În 1958 intră în formaţie şi George Harrison, propus de McCartney, care fusese coleg cu el la Stockton Wood Road Primary School. Ulterior a fost cooptat și bateristul Pete Best, dar după înregistrarea unui disc cu Parlophone, producătorul artistic George Martin le-a sugerat să îl schimbe, iar în grup a venit Ringo Starr.
Cum se înțeleg copiii lui Lennon. Unul a fost dezmoștenit
Tot azi este şi ziua lui Sean Lennon. Acesta mai are un frate, Julian, dar a trebuit să treacă mult după moartea tatălui pentru a se purta ca frații. John Lennon şi-a lăsat toată averea lui Yoko Ono şi fiului Sean – excluzându-l pe Julian. Situația era previzibilă.
Întrebat într-un interviu Playboy despre fiii lui, artistul a spus: „90% dintre oamenii de pe planeta asta, mai ales cei din cultura occidentală, s-au născut dintr-o sticlă de whiskey într-o seară de sâmbătă, când nu exista nici cea mai mică intenţie de a face un copil. Deci 90% dintre noi suntem nişte accidente. Julian se încadrează în această majoritate, asemenea mie şi aproape tuturora. Sean, în schimb, este un copil planificat, dar asta nu înseamnă că pe Julian îl iubesc mai puţin”.
Fiul dezmoștenit a pornit o bătălie în instanţă cu Yoko Ono pentru o parte din moştenirea tatălui, care considera că i se cuvine de drept. În urma procesului s-a ales cu o sumă de bani care însă nu a fost dezvăluită.
În prezent, cei doi băieți, bărbați în toată firea de altfel, au trecut peste animozități. Julian are 57 de ani, iar Sean a împlinit azi 45 de ani. De ziua lui fratelui Sean, Julian a postat un mesaj simplu şi foarte profund: „La mulţi ani celui care e sânge din sângele meu, fratelui şi celui mai bun prieten al meu!”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *