ZiarulRing

16-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Alternativa ideală pentru cafea este un fruct. Se cultivă și în România: „Îmi dă energie”

Avatar

Publicat

pe

Un român din Bihor a dat lovitura după ce a început să cultive fructul care înlocuiește cafeaua. Are numeroase proprietăți și, în plus, crește și pe cele mai sărace soluri, rezistă la frig, dar și la secetă.

Care este fructul care înlocuiește cafeaua

Un român a dat lovitura după ce a plantat la Bihor, în localitatea Lazuri de Roșia, fructul care înlocuiește cafeaua. Este vorba de aronia, pe care bărbatul o cultivă pe o suprafață de 40 de ari și care are proprietăți uimitoare.

Acest super-fruct conține antioxidanți, vitamine și minerale. În plus, un singur arbust produce o cantitate impresionantă, de peste 20 de kilograme de fructe. Partea cea mai bună este că plantele sunt și foarte rezistente.

Astfel, fructul care înlocuiește cafeaua nu este afectat nici de frig, dar nici de secetă, putând fi plantat chiar în cele mai sărate soluri. Nelu, care are plantația exotică din Bihor, a oferit mai multe informații despre aronia.

„O găleată de genul acesta în 20-25 de minute se umple. Fructul e plin cu sevă, dimineața e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul”, a declarat Nelu Micula, conform antena3.ro. 

Bărbatul a renunțat definitiv la culturile clasice și acum speră că cei 4000 de metri pătrați să-i aducă o producție de peste o tonă de fructe. „Ajunge la randament după 15 ani, adică 20-22 kg pe plantă. Am avut porumb, cartof, dar nu a fost rentabil“, a adăugat agricultorul.

Advertisement

Fructul oferă mai multă energie

Cunoscută și drept „aurul negru” , aronia se dezvoltă de minune în pământul românesc. Consumat, fructul este benefic pentru sănătate. Reglează glicemia și poate reduce riscul de apariție al cancerului.

„Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia”, a dezvăluit un alt fermier.

Fructul se poate consuma proaspăt, dar poate fi folosit și pentru gem suc sau sirop. Iar Alexandra, fiica lui Nelu, este studentă la alimentație publică și testează zilnic moduri noi în care să prepare fructul. De exemplu, a adăugat pudra de aronia în pâinea de casă.

De menționat este că pe piață și în mediul online, alimentul se vinde cu prețul de 20 lei/kilogram. Astfel că, fermierul care își dorește să mărească suprafața livezii cu 50%, ar putea obține un profit de 20.000 de lei din plantația sa.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *